Ние ще сезираме Конституционния съд възможно ли е Народното събрание

...
Ние ще сезираме Конституционния съд възможно ли е Народното събрание
Коментари Харесай

ПП-ДБ сезира Конституционния съд за казуса с оставката на шефа на НЗОК

Ние ще сезираме Конституционния съд допустимо ли е Народното събрание да освободи някого, който не желае да бъде освободен, без никакви други претекстове.

Това обяви депутатът Васил Пандов от ПП-ДБ в изказване в коридорите на Народното събрание след абсурда към оставката-неоставка на шефа на НЗОК Станимир Михайлов. Точката за предварително преустановяване мандата на шефа на НЗОК по отношение на подадена от него оставка на 1 декември 2023 година беше включена за разглеждане по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. В хода на дебата от ПП-ДБ съобщиха, че Михайлов е отдръпнал своята оставка и такова заявление е било подадено в деловодството на Народното събрание. Но все пак болшинството гласоподава той да бъде освободен.

Според Пандов случаят доста припомня на този с Цветан Цветков, който бе освободен от Народното събрание като ръководител на Сметната палата при започване на предходната година. През юни Конституционният съд със свое решение разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание. 

" Това, което се случи през днешния ден е гласоподаване на акт, който е отдръпнат ", добави още Пандов.

С освобождаването на шефа на НЗОК ръководството към този момент е еднолично в подуправителя на ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

„ Именно издигнатият и определен подуправител, кандидатура на ГЕРБ-СДС, подкрепена от Движение за права и свободи, е подал през вчерашния ден отдръпване на своята оставка. Сутринта точката без разискване на председателски съвет се включва изненадващо от ръководителят на Народното събрание без спор в дневния ред “, сподели Пандов. 

" Оттеглянето на моята оставка е мой персонален акт и тя е основно заради това, че изискванията, поради която я подадох не бяха спазени. Подписът изрично е мой, аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание ", сподели Станимир Михайлов в коридорите на Народното събрание в отговор на обвинявания от Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Обясни, че за него най-странното е било, че е бил позволен до залата, само че не му е била дадена опция да приказва.

" И още по-странното е, че никой не приказва за това каква работа е свършена и какво следва да се свърши в Здравната каса, а всеки приказва единствено за политики и прави персонални нападки ", добави Михайлов.

„ Подадохме оставка, тъй като по този начин ни приканиха, с цел да бъде направена нова процедура, по която да бъдат определени шеф и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии и ние се съгласихме. Аз пристигнах като специалист и си потеглям като подобен. Не съм член на никоя партия “, напомни той. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР