Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния

...
Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния
Коментари Харесай

Министър Запрянов: Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да победи

„ Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ в напъните им да противодействат на противозаконната и нелегитимна съветска експанзия, колкото е належащо. Уверявам ви, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на настоящето служебно държавно управление “.

Това сподели министърът на защитата през днешния ден, 15 април, по време на Втората конференция, отдадена на сигурността в Черно море, в  рамките на Международната Кримска платформа. Във форума, който се организира в Централния боен клуб в София, взе участие и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, оповестиха от пресцентъра на МО.

„ От военностратегическа позиция би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на Украйна да победи. Това е наш стратегически интерес. Ето за какво през последните 10 месеца ние засилихме и разширихме обсега на военната помощ, която изпращаме на Украйна. Това е развой, а не едно деяние “, акцентира министър Запрянов. Той съобщи, че България споделя оценките на средата за сигурност, посочени в Стратегическата идея на НАТО и Стратегическия компас на Европейски Съюз. „ Виждаме съществени провокации за нашата сигурност, произлизащи от продължаващата съветска експанзия в Украйна. Потенциалът за разпространяване на войната визира сигурността на страните от източния фланг на Алианса, в това число България “, сподели министърът на защитата.

„ Не можем да приказваме за черноморска сигурност, до момента в който съветската експанзия в Украйна продължава “, сподели министър пред медии. Той акцентира, че България е наранена от тази обстановка, защото потреблението на морски мини съставлява опасност за корабоплаването и нашите пристанища.

Министър Запрянов заяви, че турският парламент е утвърдил Меморандума за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). „ Това значи, че морската група за битка с мини сред България, Румъния и Турция има зелена светлина и можем да стартираме да реализираме на практика осъществяването на това съглашение. Нашата цел е по този метод със взаимните старания на трите страни да не допуснем да се получат трагични обстановки от мини “, сподели министър Запрянов и акцентира, че това ще бъде добре за корабоплаването, туризма, популацията, риболова. 

„ Атаката на Иран против Израел е нападателен акт, който може мощно да дестабилизира обстановката в Близкия Изток. Международната общественост и ние към този момент осъдихме тази офанзива. Никой не желае широкомащабна война “, разяснява обстановката в Близкия Изток министър. Той изрази вяра, че въпреки и мъчно, ще бъде реализирана деескалация на напрежението.

Конференцията се провежда взаимно от министерствата на външните работи и на защитата на България и министерствата на външните работи и на защитата на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни тактики (Украйна). В рамките на форума министър Запрянов ще организира срещи с Ангъс Лапсли - асистент общоприет секретар на НАТО, със заместник-министрите на защитата на Румъния и на Обединеното кралство Симона Коджукару и лорд Тимъти Минто, както и със заместник-министъра на външните работи на Украйна Микола Точицки. Във фокуса на диалозите ще бъдат провокациите пред сигурността в района на Черно море.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР