"Ние ще дадем старт на още един газопровод, „Турски поток“,

...
"Ние ще дадем старт на още един газопровод, „Турски поток“,
Коментари Харесай

Ердоган пусна ТАНАП, а на 8 януари обеща и Турски поток

"Ние ще дадем старт на още един газопровод, „ Турски поток “, на 8 януари в Истанбул “, съобщи турският държавен глава по време на церемонията по откриването на газопровода ТАНАП, която се състоя в град Одрин, близо до българо-турската граница. На церемонията участва и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.
ТАНАП е част от огромния „ Южен газов кулоар “, който ще обезпечи на Турция и Европейски Съюз, природен газ от Каспийско море. България също ще може да се възползва от него, откакто бъде издигнат интерконекторът сред нашата страна и Гърция. Предвижда се Баку да ни доставя по 1 милиард куб.м. газ годишно от 2020 година, осведоми БГНЕС.
Проектът „ Турски поток “ планува построяването на газопровод с две прави, всяка с потенциал по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът започва в края на 2014 година, откакто „ Южен поток “, който трябваше да излиза в България, бе спрян поради това, че не дава отговор на европейските условия, съдържащи се в Третия енергиен пакет.
Първата права на "Турски поток " ще доставя с съветско „ синьо гориво “ Турция. След нейното създаване Москва повече няма да употребява маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ непосредствено на Турция.
Втората права е предопределена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България най-малко отчасти ще може да се компенсира преноса, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.
„ Газпром “ заяви по-рано, че се организират проби преди стартирането в употреба на „ Турски поток “, като двете тръби са запълнени с газ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР