Ние, разработчиците, трябва да знаем, че обратната връзка е нещо

...
Ние, разработчиците, трябва да знаем, че обратната връзка е нещо
Коментари Харесай

Разработчиците имат нужда да преглътнат голямото си его


„ Ние, разработчиците, би трябвало да знаем, че противоположната връзка е нещо доста скъпо Всяка рецензия, всяко известие за неточност е подарък за нас ”, разяснява.NET експертът Джефри Фриц по време на виртуалната конференция DevReach 2020
(снимка: Jeff Fritz / Twitter)

Измежду всички „ меки ” умения и направления на личностно развиване на софтуерните експерти, за които толкоз доста се приказва в последно време, има едно, което е основополагащо и е значимо да бъде видяно: потребността програмистите да преглътнат голямото си его.

В това е уверен Джефри Фриц – експерт в.NET технологиите и програмните принадлежности на Microsoft, който от повече от година води графа за писане на код онлайн – „ The Live Coders ” в Twitch.

„ Разработчиците имат самобитно възприятие на благосъстоятелност, на владеене по отношение на кода, който основават. Ако някой им каже, че има неточност в този код, те доста мощно се засягат ”, изясни Фриц в диалог по време на конференцията, проведен виртуално тази година от Progress.

Джефри Фриц споделя, че той самият е „ счупил ” егото си, пишейки код онлайн в Twitch (снимка: / Twitter)

Тестовете на софтуера и отчетите за неточности (т.нар. bug reports) са наложителни при основаването на всевъзможни типове приложения. Егото на програмистите обаче ги „ кара да „ одобряват прекомерно персонално ” всяко известие за неточност. Те се засягат. Това ги настройва отрицателно, отбранително, войнствено.

„ Това слага на дневен ред въпроса дали ще се „ цупиш ”, барикадиран зад отрицателната си настройка към отчета за грешките, или фактически искаш да създадеш нещо потребно, което хората да употребяват и да са удовлетворени? ”, разяснява Фриц.

Начинът, по който разработчиците одобряват рецензията към сътвореното, не трябва да е зависим на самолюбието и разбирането, че „ каквото съм основал, то е напълно и няма неточност ”, уверен е.NET експертът.
още по тематиката
Фриц споделя, че той самият е „ счупил ” егото си, пишейки код онлайн в Twitch. „ Когато пишеш код онлайн, напълно всекидневно е да направиш неточност – да размениш букви, да пропуснеш нещо. Хората, които те слушат и следят, реагират – обаждат се, пишат в чата – споделят ти, че имаш пропуск. Много е значимо по какъв начин ще реагираш на тази противоположна връзка: дали ще се разсърдиш или ще се усмихнеш и ще речеш, „ ха, добре че го забелязахте в точния момент, с цел да го оправя ”, споделя уеб-лекторът.

„ Ние, разработчиците, би трябвало да знаем, че противоположната връзка е нещо доста скъпо. Всяка рецензия, всяко известие за неточност е подарък за нас. Ние би трябвало да ценим тези мнения. Нужно е да ги търсим дори ”. Особено значимо е това да бъде разбрано от младите разработчици, счита Фриц.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР