Ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да

...
Ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да
Коментари Харесай

Готвят се няколко варианта за пенсиите, които да компенсират инфлацията

Ние работим върху разновидности за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков пред публицисти преди съвещанието на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, на което би трябвало да бъдат разисквани параметрите в бюджета на държавното публично обезпечаване за тази година, предава Българска телеграфна агенция.

" Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от вариантите да приложи ", изясни министърът.Сред примерните варианти, които министърът засяга, е този, предлаган от Българска социалистическа партия - за преизчисляване на пенсиите с застрахователен приход за 2019 година или 2020 година По думите на Гьоков друг вариант е нарастване на пенсиите с по-голям % по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Министър Гьоков открои и трети вариант - за увеличение на коефициента за година автентичен застрахователен стаж. Той уточни, че в съдружното съглашение е планувано този коефициент да доближи 1,5.

Министър Гьоков посочи, че в случай че до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за обществено обезпечаване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с планирано нарастване 6,1 на 100, което, по думите му, е извънредно незадоволително за компенсиране на растящите цени. " Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията ", съобщи Гьоков.

Във връзка с днешното съвещание на Надзорния съвет на НОИ министърът разясни, че са се постарали в обществената част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на съдружното съглашение. Относно желанието за увеличение на оптималния застрахователен приход и изразените запаси от страна на един от съдружните сътрудници - " ИТН ", министърът разяснява, че няма по какъв начин да се усилва междинната работна заплата в страната, а оптималният застрахователен приход да се задържа.

Относно желанието за увеличението на осигурителния приход за земеделските производители, Гьоков разяснява, че има доста организации, които разясняват, че това е внезапен скок. " Рязкото нарастване от 420 на 710 лева е стресиращо и може би недопустимо на пръв взор за страничните наблюдаващи на процеса, само че неговото повишаване е належащо, най-малкото, с цел да бъдат обезпечени почтени пенсии на хората, които се занимават със земеделие ", сподели Гьоков.

Димитър Манолов, ръководител на КТ " Подкрепа ", който е и ръководител на Надзорния съвет на НОИ, сподели, че това е бюджет, който не може да угоди на всички. Направиха се някакви взаимни отстъпки, направиха се някои спомагателни оферти, които са в вярна посока, разяснява той и уточни нарастването на минималното обезщетение за безработица, нарастването за втората година от майчинството. " Това, което на мен не ми харесва, е, че се раздира връзката сред оптималния застрахователен приход и максималната  пенсия ", разяснява той.

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на НОИ, съобщи, че е " скептична " към бюджета и уточни, че ще гласоподава срещу по този начин оферти бюджет на ДОО.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР