Ние подкрепяме изграждането на RDF инсталацията, но категорично се противопоставяме

...
Ние подкрепяме изграждането на RDF инсталацията, но категорично се противопоставяме
Коментари Харесай

БСП- София: Подкрепяме изграждането на RDF инсталация, но мястото ѝ не е в центъра на София

Ние поддържаме построяването на RDF инсталацията, само че изрично се противопоставяме на мястото, което е определено, а точно в центъра на София. Считаме, че мястото ѝ е в местността Садината, с. Яна, до завода за твърди боклуци.
Това сподели по време на съвещанието на Столичния общински съвет общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова, която е и заместник-председател на СОС.

Според Христова по този начин ще се предотврати превозването с тежки камиони на балите през града. Инсталацията ще бъде построена в непосредствена непосредственост до завода и ще се понижи заплахата от нездравословни излъчвания. Няма да се подклаждат страховете на хората.

Тя цитира изследвания на експерти, съгласно които „ розата на ветровете “ по този начин е насочена, че най-хубавото място за разположение на инсталацията е точно в местността Садината, където е и заводът за твърди боклуци, а не в най-ниската част на София.

„ Нека преосмислим мястото на инсталацията “, прикани тя и добави, че това ще реши екологичните проблеми, само че няма да сложи финансите на Столична община и бъдещето на плана под подозрение.

Милка Христова сподели, че Българска социалистическа партия като виновна политическа мощ си дава сметка за обстановката, в която се намира системата за ръководство на отпадъците – с построени две етапи, най-много завода за твърди боклуци, който създава RDF гориво, което би трябвало да бъде оползотворявано.

„ Ако не се построи третата степен, а точно за оползотворяването на това гориво, сме изправени пред опасност да връщаме над 700 млн. лева, които са вложени до момента в построяването на завода за твърди боклуци и инсталациите за компостиране и разграждане на биологични боклуци, сподели Христова - Явно системата би трябвало да бъде приключена “.

Тя напомни, че опитите за локални референдуми не стартират от сегашното предложение на „ Демократична България “ и самостоятелния Борис Бонев.

„ Още 2013 година по самодейност на групата на Българска социалистическа партия и с присъединяване на Ангел Джамбазки беше изработен първия опит за референдум за преустановяване на концесията за „ Софийска вода “. Последваха оферти за референдум за застрояването в „ Дружба “ и в „ Младост “. Последното предложение беше пред 2018 година – точно за референдум, обвързван с създаване на RDF-инсталацията, само че той не беше позволен от СОС. Респективно не беше позволен и от съда, макар че беше обжалван “, уточни Милка Христова.

Альоша Даков: Проектът за RDF апаратура има застраховка – държавното управление е готово непременно да го осъществя

Столична община има допустимо най-неефективната система за ръководство на боклуци.

Това сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков, който е заместник- ръководител на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори.

„ Това се удостоверява от разбор, финансиран от Европейската капиталова банка, на разноските, които заплащат столичани през такса боклук за събиране, превозване и неутрализиране на един звук битов боклук. Размерът на тези разноски е доста по-висок от това, което заплащат жителите на редица европейски столици “, уточни той.

Даков съобщи, че още преди две години е изразил мощно безпокойствие от разбора „ разноски – изгоди “ по плана за създаване на инсталацията за RDF гориво.

„ Консултантът е коментирал един неоспорим факт - не всички средства, които жителите и бизнесът на София заплащат за такса боклук, се разходват за действия, за които това е допустим- събиране, превозване, ръководство на отпадъците и поддържане на чистотата на публичните площи, сподели той - Това е мощно притеснително. Надявам се този разбор да стане обществено наличен за общинските съветници и за жителите. “

Общинският консултант от Българска социалистическа партия напомни, че този план има една доста забавна застраховка – решение на Министерски съвет от края на 2018 година Според него държавното управление на Република България е готово да похарчи парите на всички данъкоплатци за създаване на тъкмо това оборудване, навръх тази стойност, навръх това място, без значение от мнението на способния орган – Европейската комисия.

„ Това е извънредно чудноват образец за взаимоотношението сред локалната и изпълнителната власт. Независимо дали ще бъде финансиран, ръководеното от премиера Борисов държавно управление на Република България е готово непременно да похарчи средства за осъществяване на този план “, съобщи Альоша Даков.

Петко Димитров: Ще продължим да търсим форми и способи да бъдат предпазени правата и здравето на софиянци

Най- евентуално ръководещото болшинство няма да се съобрази с мнението на опозицията и редица неправителствени организации във връзка с мястото на инсталацията за RDF гориво. А най-лошото е, че няма да се съобрази с мнението на жителите. Това сподели по време на съвещанието на СОС общинският консултант Петко Димитров.

„ През миналата година Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия в София организира осведомителна акция на терен измежду тези жители, които всички употребяват като щит на тезите си “, съобщи Димитров, който е и ръководител на младите социалисти в столицата.

„ За страдание установихме, че хората въобще не знаят защо става въпрос. А тези, които бяха разбрали, не са съгласни да се изгаря RDF горивото в тази част на града “, уточни той.

Петко Димитров посочи, че е належащо да запознае Общинския съвет с мнението на живеещите в регион Сердика, където е планувано построяването на въпросната система, а и на стотиците хиляди хора живеещи в прилежащите региони Подуяне, Надежда, Оборище и други.

„ Те са твърдо срещу “, съобщи той и добави, че общинските съветници, определени от жителите на София, са задължени да се съобразят с мнение на жителите.

„ Инициираният от Българска социалистическа партия през предишния мандат референдум по тематиката, по волята на ръководещите Столична община, остана мираж “, напомни Димитров.

„ Въпреки това ние ще продължим да търсим форми и способи да бъдат предпазени правата и здравето на софиянци “, безапелационен бе най-младият общински консултант.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР