Ние пътуваме. Получихме тази възможност преди десетилетия и днес виждаме

...
Ние пътуваме. Получихме тази възможност преди десетилетия и днес виждаме
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Мисия „Туризъм“

Ние пътуваме. Получихме тази опция преди десетилетия и през днешния ден виждаме света през личните си очи. Къде и по какъв начин - избираме сами.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„ Ако човек желае да отиде на бунгало или на хотел, той може да отиде на бунгало и хотел. Не е нужно да отива на лодка. Човек би трябвало да отиде на лодка, когато душата му копнее за морето и да разбере какво е морето, какво е вятъра, какво е водата “, споделя Васил Томанов, компютърен експерт.

„ България е прелестна, просто тя е друга и човек търси нещо друго. В България планините. Колко е прелестно. Ние просто сме комшии. Имаме си планините, имаме и мори и друго, което е до нас. Една граница ни дели. Просто в този момент е по-трудно, само че и това ще отмине. Богатство “, счита Силвия Кацарска, видео монтажист.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Едва ли ще е пресилено да се каже, че районът, в който живеем, ни предлага чудесни благоприятни условия за туризъм. Всеки от нашите съседи е друг и всеки се стреми да предложи най-хубавото от това, което има.

„ Много семпло, само че с доста чувство за подробност. Нищо претрупано. Общ жанр “, споделя Велислав Вълов, видеоператор.

Снимка: Ладислав Цветков
„ Много ме впечатлява това, че на всички места има здания. Урбанизация, само че тя е направена красиво. Прави ми усещане, че къщите се вписват в пейзажа и виждаме самия остров. Растителността е от локални типове и не са привнасяни някакви екзотични типове. За мен е значимо да виждам, че не е изгубена идея да се прави туризъм, без да загубиш природата. Надявам се, че и ние ще се научим и по нашето Черноморие. Аз към момента го обичам доста “, споделя Вера Стаевска, социолог и природозащитник.

„ Нашето море си е също доста хубаво, само че прекалено много неща се случиха там, които унищожиха преживяването. Говорим за презастрояването, за това, че никой не се преценява “, разяснява Велислав.

„ Това е остарялата вяра, че към момента сме в преход. Съжалявам, този преход доста дълго продължи. Надявам се хората, които си възпитават децата, към този момент две генерации има посткомунистически. Би трябвало към този момент да се е построила новата просвета, само че аз към момента не я виждам “, споделя Стаевска.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„ Тук всичко е просто и изпипано и в това се крие чарът “, счита Силвия Кацарска, видео монтажист.

„ През всичките тези години, доста рядко виждам гръцки екипажи. Те имат доста капитани, само че екипажите им са от целия свят и най-вече от Европа. Българите са една голяма част плаващи по гръцките морета “, изясни Степан Папазян, капитан на лодка.

„ Започна в България да се оформя междинна класа. Това за мен е симптом, че живеем в европейска страна. Нашите клиенти главно са междинна класа хора - учители, лекари, ИТ експерти “, споделя Степан.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Ветроходните плавания са една чудесна опция да се посещават диви места. Още по-интересно е, когато попаднеш на място, където има потопен английски аероплан от Втората международна война.

История има освен над водата, само че и под нея. Британският аероплан е открит от риболовци, тъй като техните мрежи се закачат в него. Преместват го в дребен залив, което го трансформира в туристическа атракция.

Може ли да кажем , че са безвредни тези лодки ?

„ Абсолютно, те са направени за тази цел. Наблюдаваме нещо доста забавно. На лодката множеството хора нямат съвсем никакъв опит, може да забележим, че дори ръководят в сходно време. Да. Това е една от концепциите на тези плавания, да спортуваме и хората да вземат участие в ръководството на лодката. Не е проблем за никой да навлезе във ветроходството. Много бързо и естествено става “, споделя Татю Тотев - Тото капитан на лодка.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Каква е разликата да се ръководи автомобил и да се ръководи лодка ?

„ Разликата е, че лодката доста по-бавно реагира. Освен това, когато има крен изобщо не реагира и би трябвало капитанът да оказва помощ с платната, с цел да може да следваме определения курс “, дава отговор Асен Паскалев бизнесмен.

За първи път ли сте на лодка ?

- Такъв вид да. Има адреналин, има някакъв тип прелестно напрежение. Усещане за вятър, море.

Може ли да си представим , по какъв начин хората са плавали преди време ?

- Честно казано не знам дали бих станал моряк по това време. Тогава е било много тежко, само че сега се забавляваме. Тогава те са били същински мъже, ние сме туристи. Изживяването е ужасно, изключително когато сме на платна. Първо се усеща свободата от това корабоплаване и да си в тази морска пропаст и да управляваш под напора напразно.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Смяташ ли , че можеш да преодолееш силата на вятъра ?

- Без нужните принадлежности на борда няма кой да се оправи.

За морската болест капитанът споделя, че би трябвало да се гледа хоризонтът.

„ Това е един от най-хубавите способи. Въпросът е да не гледаме в телефоните си, тъй като те объркват вестибуларния уред “, изясни Татю Тотев - Тото капитан на лодка.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Плаванията дават чувство за шир и един от най-хубавите способи да усетиш силата на морето. От друга страна са тестване да живееш дни наред с изцяло непознати хора.

„ Трудностите сплотяват най-много. Тогава хората стартират да работят в екип и най-после на плаването се разделят с обятия “, споделя Тотев.

„ Всеки си има своите привички и странности, само че в един миг започнахме да се напасваме. Когато човек приема хората и не ги съди, става тази заварка. Даже е много забавно “, споделя Велислав Вълов, който е видеоператор по специалност.

Снимка: Ладислав Цветков

Според капитан Тото няма по какъв начин плавателният туризъм да се развие у нас.

„ Ако става въпрос за Черно море, не бих споделил. Черно море има доста малко острови и това е спънка. Островите оказват помощ в подветрената страна да се разрушава вълната. В Черно море вълната идва от надалеч и е доста мощна и даже дребната вълна е много мощна и много клати “, изясни капитанът.

Снимка: Ладислав Цветков
„ Ние имаме ужасно море. Може би едно от най-страхотните морета на света, само че за жал нямаме толкоз доста острови и местата, където може да отидем, не са толкоз доста. Да отлично е, само че сезонът е доста къс “, счита компютърният експерт Васил Томанов.

„ Хубаво е, плава се и основава изключителни ветроходци, само че не е за туризъм тъкмо. По-скоро може да те научи “, изясни Татю Тотев - Тото капитан на лодка.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
„ Морето е доста добър сътрудник, само че то изисква почитание. Всеки, който не е схванал, че би трябвало да почита морето, рано или късно ще се случи нещо, което не е трябвало да се случва и морето ще му покаже, че би трябвало да бъде уважавано “, сподели Томанов.

Според Татю Тотев – Тото не може да има спор къде е по-хубаво - България, Турция, Гърция или Хърватия.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„ Човек би трябвало да обиколи всичко съгласно мен. Всяко място е друго и човек би трябвало да обиколи и да изважда хубавите неща и да се взира в хубавото “, показа още той.

„ Всяка страна си има своите преимущества. То е метод на чувство и настройка, дали ще ти хареса тук или там. Единствената разлика е да пътуваш и да откриваш нови места и по какъв начин се чувстваш на обещано място “, изясни Силвия Кацарска.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Съществуват разнообразни форми на туризъм. Едни избират да са на хотел, други да плават с лодка и да плават в морето. Нещо, което ние получихме преди десетилетия, е свободата да пътуваме и да виждаме света със личните си очи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР