Ние от политическа партия Републиканци за България“ – Перник, получихме

...
Ние от политическа партия Републиканци за България“ – Перник, получихме
Коментари Харесай

ПП „Републиканци за България“- Перник с питане към екоминистъра за въздуха в града

Ние от политическа партия „ Републиканци за България “ – Перник, получихме многочислени сигнали и недоволства от жители на област Перник, за систематични замърсявания на атмосферния въздух, причина за симптоматични недоволства, включващи: (i.) задух; (ii.) кашлица; (iii.) астматични пристъпи; (iv.) раздразнение в очите и носоглътката и други
Замърсяването на атмосферния въздух е водеща причина за болести по дихателната система и затруднения, причиняващи съществени провали върху човешкия организъм и даже гибел.

.

На Фигура №1 е проследен ходът на смъртни случаи с причина заболявания на дихателната система, в област Перник за интервала 2015 – 2019 година (на 100 000 души), според публични данни на Националния статистически институт. Посочените данни са относими към: грип, пневмония, астма и други хронични заболявания на долните дихателни пътища.

Ние от политическа партия „ Републиканци за България “ считаме, че посредством възстановяване качеството на атмосферния въздух, е изцяло допустимо броят на болни от заболявания по дихателната система и умрелите в резултат на тях, да бъде понижен. Единственият метод за това е създаване на ефикасни и ефикасни ограничения, на база действителна осведоменост за причинителите на атмосферно замърсяване.

Въз основа на горното и водени от грижата за публичното здраве, ние изпратихме до министъра на околната среда и водите заявление за достъп до социална информация, на съображение Закона за запазване на околната среда и Закона за достъп до социална информация.

В изпратеното от нас заявление, настояваме за информация, по отношение на: 1. В област Перник, прави ли се неутрализиране на боклуци с код D 10 – наземно изгаряне на боклуци и/или действия по оползотворяване с код R1 – Използване на отпадъците най-вече като гориво или различен метод за приемане на енергия; 2. Министерството на околната среда и водите, издало ли е едно или повече разрешителни за пробно изгаряне на боклуци в област Перник, като ако такива са издадени, настояваме за: 2.1. Местонахождение на площадките и оборудванията, за които е било позволено пробното изгаряне на отпадъци; 2.2. Срокът на деяние на издадените разрешителни; Количеството и типа на отпадъците, планувани за изгаряне.

В нашето заявление настояваме и за информация, по отношение на положението на атмосферния въздух, изразяващо се в брой превишения на: 1.средночасовата норма; 2.средноденонощната норма и 3.средногодишната норма – за серни оксиди, азотни оксиди и фини прахови частици 2,5 и 10.

Въз основа на отговора, който ще получим, ние от политическа партия „ Републиканци за България “ – Перник, ще осведомяваме жителите за действителната обстановка и ще работим за възстановяване качеството на атмосферния въздух, а от там и здравето на жителите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР