Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя

...
Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя
Коментари Харесай

Васил Велев: Времето за нова мярка в подкрепа на бизнеса беше проспано през лятото

Ние от година настояваме да има мярка, която да поддържа непрекъснатите разноски на фирмите при внезапен спад на продажбите. Това съобщи пред по Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ.

По думите му Временната рамка на Европейската комисия за държавни помощи разрешава тъкмо такива ограничения, като доста страни към този момент са ги въвели.

„ Ние сме в състояние за сходна мярка, защото бизнесите не са изцяло затворени, само че са с ограничаване в активността, и оборотите им са спаднали доста. В същото време непрекъснатите разноски си вървят. Те и при цялостно затваряне вървят, само че тогава в деяние влизаше такава мярка. Според Временната рамка при спад на продажбите от над 30% предприятията имат право на поддръжка за непрекъснатите си разноски “, изясни той.

„ Вместо през лятото да се създаде такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да вършат такива разработки и в този момент стигаме до тази обстановка, че редица браншове са изправени пред затваряне и банкрути “, добави Велев.

Пред Българска национална телевизия президентът на КНСБ разяснява Пламен Димитров напомни, че преди неотдавна са организирали взаимни митинги с организациите на работодателите поради некомпенсираната цена на електрическата енергия за небитовите консуматори, която „ продължава да бележи голословно високи нива “.

„ Ръстът на междинните изкупни цени на всички съществени зърнени и маслодайни култури и материалите в строителството обославя една инфлация, която върви нагоре. Освен това, което бизнесът изпитва като усложнение от нарасналите цени и спадналите продажби, семействата все по-осезаемо изпадат в една галопираща дупка с покачването на цените “, сподели Димитров.

Той даде като образец фрапантното нарастване в цените на съществени хранителни артикули като олиото, което е поскъпнало с над 50% от началото на годината.

„ При предстояща трикратно по-висока инфлация спрямо предходната година и при тези двуцифрени растежи на съществени артикули и услуги, приходите би трябвало да се компенсират с най-малко същия ритъм, който сме имали досега. Даваме си сметка, че това няма да е елементарно за компаниите и тъкмо за това сме съгласни с бизнеса, че би трябвало да бъде обезщетен от страната “, изясни ръководителят на КНСБ.

Васил Велев изясни, че излизането от рецесията е доста несиметрично.

„ Тя е на петна в преработващата промишленост, на доста места има двуцифрени растежи даже по отношение на 2019 година Там е допустимо да има повишение на заплатите и това се прави. Там няма потребност от поддръжка за закрепени разноски или по 60 на 40, а има потребност от възобновяване на надвзетите пари за електрическа енергия “, сподели той.

Велев акцентира още, че бизнесът поддържа зелените документи.

„ На обща среща на туристическия бизнес с всички представителни организации на работодателите стигнахме до извода, че това е по-добрата опция пред цялостното затваряне. Ние молим към работодателите да насърчат имунизирането “, добави той.

Тестовете за работещите обаче би трябвало да бъдат безвъзмездни, тогава ще бъдат равнопоставени тези варианти - имунизация, преболедуване или проби, добави от своя страна Димитров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР