Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя ...

Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя

Васил Велев, АИКБ: Времето за нова мярка в подкрепа на бизнеса беше проспано през лятото

Ние от година настояваме да има мярка, която да поддържа непрекъснатите разноски на фирмите при внезапен спад на продажбите. Това разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ.

Ние сме в такова състояние , защото бизнесите не са изцяло затворени, само че са с ограничаване в активността , в това време непрекъснатите разноски си вървят, изясни той.

Вместо през лятото да се създаде такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки и в този момент стигаме до тази позиция , че редица браншове са изправени пред затваряне и фалити.


Домакинствата все по-осезаемо изпадат в една галопираща дупка с покачването на стойностите , разяснява Пламен Димитров, държавен глава на КНСБ. Той уточни като образец драстичното нарастване в стойностите на съществени питателни артикули като олиото.

Трябва да се компенсират приходите с най-малко същия ритъм , който сме имали досега . Даваме си сметка, че това няма да е просто за компаниите и тъкмо за това сме съгласни с бизнеса, че би трябвало да бъде компенсиран от страната , изясни ръководителят на КНСБ.


Нека да е ясно, че ние поддържаме зелените документи , акцентира Васил Велев.

Това е по- положителната опция пред цялостното затваряне. Ние апелираме към работодателите да насърчат ваксинирането, добави той.

Тестовете за работещите макар че би трябвало да бъдат безвъзмездни , тогава ще бъдат равнопоставени тези варианти - имунизация , преболедуване или проби , добави от своя страна Димитров.

Вижте целия диалог във видеото

Източник: bnt.bg