Ние от ДПС няма да подкрепим декларацията, която задължава правителството

...
Ние от ДПС няма да подкрепим декларацията, която задължава правителството
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Държавата не е без бюджет

Ние от Движение за права и свободи няма да подкрепим декларацията, която задължава държавното управление да внесе в Народното събрание проектобюджет за 2023 година, както и планове на бюджети на Здравната каса и ДОО.

Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за декларацията, препоръчана от Българска социалистическа партия.

Твърденията, че страната се оставя на автопилот и без бюджет съгласно нас не са правилни, категоричен бе Карадайъ. Той напомни, че през вчерашния ден Народното събрание одобри на първо четене закон за удължение действието на държавния бюджет за 2022 година и през 2023 година

Между първо и второ четене при опазване на финансовата на финансовата рамка за 2022 година в бюджета могат да се вършат разнообразни разбърквания, с цел да може да се обезпечат разнообразни разноски, само че в границите на заложените доходи, посочи ръководителят на Движение за права и свободи.

Но когато приказваме за разноски, би трябвало да обърнем съществено внимание и на приходната част. Убеден съм, че всички в тази зала сме за още по-високи разноски в бюджета – за още по-високи пенсии и заплати, сподели Карадайъ. И още един път уточни, че с цел да се случи това би трябвало да се обърне съществено внимание на приходите. Трябва да кажем от кое място ще дойдат те, с цел да вършим разноски, акцентира той.

Завещанието ни от бюджета за 2022 година е по 15 милиарда дълг на година. Като виждаме какво се приказва за обществените разноски в разходната част – на база избирателен популизъм, ние би трябвало да водим дебата още какъв брой задължения можем да си позволим като страна. Още какъв брой задължения ще теглим, на каква цена ща ги теглим, кой ще ги заплаща, по какъв начин ще ги заплаща, дали ще се подвигат налозите, дали ще се подвигат осигурителните вноски, съобщи Мустафа Карадайъ.

Трябва да знаем, че тези задължения, които в този момент се теглят, някой би трябвало да ги заплати. В момента това са задължения на цената на предизборния популизъм. А не с грижа за българските жители, акцентира той.

Затова ние от Движение за права и свободи през вчерашния ден в дебата доста отговорно дадохме своя принос като казахме, че одобряваме закона за удължение действието на настоящия бюджет, с цел да може в тази финансова рамка, при тази финансова непоклатимост, при завещаните 15 милиарда дълг на година, да  коригираме и вероятно до подобрим плановете, с цел да създадем и други разноски, само че за сметка на други пера в този бюджет, посочи ръководителят на Движение за права и свободи.

Ние предлагаме в консенсусна форма да приемете нашите верни оферти, сподели Карадайъ. От друга страна като чухме, че без Демократична България не трябва, не може и не би трябвало да има кабинет, вие сте градивна съпротива на Демократична България. От тази позиция не трябва да се пробвате да налагате неверните и аматьорски разбирания, които имате за бюджета с трупане на дълг върху гърба на българските жители и бъдещите генерации, уточни още Мустафа Карадайъ. И още веднъж прикани да се каже кой ще заплаща новите задължения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР