Ние, от БСП за България“, естествено, ще подкрепим тази оставка.

...
Ние, от БСП за България“, естествено, ще подкрепим тази оставка.
Коментари Харесай

Изказване на Корнелия Нинова от парламентарната трибуна

„ Ние, от „ Българска социалистическа партия за България “, естествено, ще подкрепим тази оставка. Още от основаването на това болшинство и държавно управление сме заявявали, че то е порочно заченато и безусловно неестествено като сглобка. Да си напомним оня запис, който съставлява истината за това, което се случи след изборите. Тези хора не ви съставляват действително, тъй като част от тях са резултат от  „ добре, че направихме ала-бала с машините при президента, другояче нямаше да реализираме този резултат “. Т.е. те не съставляват достоверно тези, за които се показват тук, в Народното събрание “.
Това съобщи в изявлението си от парламентарната естрада във връзка разискването на оставката на кабинета „ Денков “ водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
На второ място тя уточни: „ Постигнаха математически общ брой от брой депутати, нужни за това болшинство. Но този математически общ брой съставлява моралното дъно  в политиката. Защото хора, които взаимно се отричаха, взаимно се клеха и арестуваха – се събраха. Пред вас се заклеха, че го вършат в името на народа – само че го направиха само в името на властта, в името на това да бъде изпран моделът на Борисов. Събра ги страхът и алчността. Страхът – да няма същинско правораздаване и моделът на Борисов и неговите представители да отидат там, където би трябвало. Страхът от „ Магнитски “ и алчността за власт и постове. Това ги събра “, съобщи Корнелия Нинова и добави: „ Това е задраскване на морала в политиката - един от най-важните въпроси през днешния ден. Затова хората не ви имат вяра. Защото не може преди избори да обещаваш едно, а след избори да правиш безусловно друго “.
„ В управническата стратегия на това държавно управление и болшинство има 5 целта, изведени на първо място останало. Как се извършиха?
Първи приоритет – влизането на България в Шенген. Изпълнен на 3% - 3% е стокообменът и придвижването по въздух и вода. И несбъднат на 97%, което е същинската стопанска система, същинската независимост на придвижване на артикули и хора. Приоритет – несбъднат. Но поета тежест, само сложена към България  - да се одобряват назад мигранти. Резултатът го знаете, към този момент е реалност – и освен, че е реалност, само че настойчиво се прикрива от ръководещото болшинство и държавното управление. Това буди доста въпроси “, уточни Корнелия Нинова.
По думите ѝ първият приоритет - Шенген, е насмешка към България, самопризнание на ръководещите, че България е втора употреба страна в Европейски Съюз, че не сме равноправни на европейските жители. „ Това не е евроатлантизъм. Това е изменничество към европейските полезности и към достолепието на българския народ “, безапелационна бе Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия уточни вторият приоритет в програмата - приемане в Еврозоната от 1 януари 2025 година „ Невъзможен. Дори самият министър председател към този момент показва подозрения и в едно свое изявление споделя: „ Тази дата не е сакрална, може и по-нататък “. Еврозона  на 1 януари 2025 няма да постигнете заради справедливи аргументи и това е третият ви приоритет в програмата – преодоляване на инфлацията до 3%, с цел да се влезе в еврозоната. Приключихме 2023 година с инфлация от 9.5%. – 3 пъти над поставената цел на държавното управление в тези цели - т.е. и този е несбъднат “, съобщи Корнелия Нинова.
Тя се спря на четвъртия приоритет - преправяне на Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/  във връзка със Зелената договорка, енергийния проблем и „ Мариците “. „ Абсолютно несбъднат “, безапелационна бе Нинова, като попита: „ Някой от вас знае ли какво става с ПВУ? Дали са подадени оферти за преправяне, дали са признати тези оферти в Брюксел, какви траншове предстоят, какво ще се случи с работещите в мините? Не знаем ясно какво става. Неизпълнен приоритет. “
Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна към ръководещото болшинство с думите: „ Петият приоритет несъмнено ще ви изненада, тъй като не слушам никой да приказва за това – само че, петият формален приоритет в програмата е основаването на ясни правила за разпределение на парите в общините по общинските планове, приемане на разпоредба и методика по кой метод да се разпределят тези пари. Нула. Също несбъднат приоритет. Нито има разпоредба, нито има методика, всички планове бяха признати в бюджета - доста над сумата, която е планувана в самия бюджет. В момента започнаха първите контракти, забавно е да забележим с кого се подписват тези контракти. Дали има равнопоставеност сред другите политически сили, показани в локалната власт? Скоро ще ви представим и такава информация. “
Нинова се обърна към ГЕРБ: „ Виждам, че от ГЕРБ кимате – още веднъж изборно го вършиме, още веднъж лобистко, тяснопартийно, още веднъж делите българските жители на едни, които живеят в едни общини, и други,които са благоволили да си изберат кмет, друг от ръководещото болшинство. “
„ Премиерът сподели – ние изпълняваме управническа и законодателна стратегия. Управленската ясно – пет нули за пет целта. Но знаете ли какъв брой законопроекта сте планували в законодателната стратегия на това болшинство и държавно управление до края на декември 2023 година? 80 законопроекта. Знаете ли какъв брой сте приели? Сигурна съм, че не. 11 законопроекта. 11 от тези 80 са признати до момента за 9 месеца. Е, това триумф ли е? Изпълнение на програмата ли е? 11 закона и 8 ратификации от 80 планувани “, уточни тя.
„ И в този момент в новото съдружно съглашение е записано – актуализиране на законодателната стратегия, тъй като не е изпълнена. Ами - не е! Нищо не свършихте. Но по какъв начин тъкмо приехте тези 11 законопроекта, също е забавно. В прорез с всякаква естествена парламентарна и европейска процедура, уважаеми евроатлантици. На две четения едновременно, сутринта в комисия – на обяд приемане в зала. Противоконституционни текстове. Един от огромните ви пороци е това – направихте действителна и огромна стъпка към заличаване на парламентаризма. Хвалихте се, че върнахте властта в Народното събрание. Е, по какъв начин я върнахте - с заличаване на обикновена парламентарна процедура и живот. За да злоупотребявате с процедури, с лобизъм, със закони “, акцентира Корнелия Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия още веднъж се обърна към болшинството, акцентирайки на правосъдната промяна: „ Какво обаче постигнахте? Вашата горделивост, правосъдната промяна – това е правосъдна злополука. И българският народ вижда всеки ден „ Нотариуси “, „ чекмеджета “, Пепи Евро, Секретен сътрудник клубове, зависимости, записи диалози, всеки божи ден “, уточни Нинова и аргументира думите си с съответни образци: „ Конституцията – отвод от народен суверенитет с допускане на хора с двойно поданство да ни ръководят. Политическо преодоляване на прокуратурата с допускането прокурорската квота във Висш съдебен съвет да бъде определена от болшинството, което ръководи. Хаос в правосъдната система, тъй като още няма Закон за правосъдната власт, още не работи КПКОНПИ, още няма нов Висш съдебен съвет и нов Инспекторат “, съобщи водачът на социалистите.
„ И желаете тези, които са част от мръсотията в правосъдната система през днешния ден - да се самопреборят със себе си и да я изчистят? Как си го представяте това? Нито крачка напред във връзка с същинска правосъдна промяна, задачата на която би трябвало да е бистрота, експедитивност на процеса, правдивост. Нищо от това не се случи “, добави водачът на Българска социалистическа партия.
Корнелия Нинова сложи значимият въпрос: „ В новото съдружно съглашение, което ще обсъждате, няма нито дума за значителните въпроси на българския народ. Вие знаете ли, че в това, което оферирате, няма думата „ опазване на здравето “ въобще. Няма и дума въобще за приходи, беднотия, неравенства. “
Тя даде и конкретика:„ Хвалите се за увеличените заплати – през вчерашния ден излезе формалната статистика в България – всеки десети  работещ е работещ безпаричен. Не му стигат парите, даже и да работи, за обикновените потребности. През 2013 година процентът на работещите небогати е бил 7,3%  от всички българи. През 2023 година е 9.7%. За 10 години, макар всичките приказки за прогрес, стопански напредък с над 2% са се нараснали работещите небогати хора. И няма нито дума за това, което до момента правихте и имате желание да вършиме отсега нататък. “
Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационна в оценката на социалистите, че по тези основни въпроси за хората няма нито една предвиждана промяна на сякаш реформаторите.
„ Каква промяна има в опазването на здравето – умират хората по улиците, като идеш – би трябвало да си доплащаш. Каква промяна има в образованието – вижте в учебниците какво написа, вижте качеството и по какъв начин сме оценени като равнище. А без обучение няма нищо. Вижте,че се топим и изчезваме като народ – нито дума за демография “, съобщи Корнелия Нинова и заключи: „ Всичко е разделяне на порции и на постове, разделяне на страната, разпределение на въздействие, кавги и кавги – 9 месеца ви се наслушахме на кавгите и на свадите кой, къде и по какъв начин да бъде назначен. Да, това държавно управление би трябвало да си отиде – то е порочно през цялото време, то е основано за това, за преодоляване на страната, а не за нейния разцвет и развиване “.
Корнелия Нинова обаче съобщи: „ Какво очаквате по-късно да се случи е още по-важно. Защото през днешния ден се гласоподава оставката. Какво ни чака? Вижте меморандумите и съдружните съглашения, които си разменят. Също, няма нито дума за житейските проблеми на хората – за цени, за монополисти, за приходи, за демография. Всичко е механизъм за преодоляване на страната. Т.е. и след днешния ден ни чака още от същото, само че в доста по-голяма степен. Защото към тези съглашения има лист – на регулатори, на Висш съдебен съвет, които би трябвало да се овладеят. Те единствено започнаха с НЗОК, където се изпокараха кой е по-корумпиран, с Българска народна банка. Дотук две. А представете си 30-40 такива и кавги кой е по-велик и по какъв начин да си разпределят постовете във властта. “
С думите си, че в това съглашение се позволяват политически назначения, водачът на Българска социалистическа партия обърна внимание на няколко фрази от изявлението на Борисов от през вчерашния ден, по думите ѝ, минали пътем, само че извънредно показателни: „ Показателни за какво са им тези регулатори, за какво им е Висш съдебен съвет, за какво са им КФН, КРС. Борисов сподели: „ Как може да се смени шефа на Национална агенция за приходите в Бургас без да се пита кмета? “ И по-късно: „ Ние по какъв начин ще идем на избори, кой бизнес ще ни посрещне на избори, откакто Национална агенция за приходите към този момент не е наш? “ Това е задачата. Национална агенция за приходите – наш, Комисия за защита на конкуренцията – на другите. За да бъдат инструмент, с цел да бъдат употребени като бухалка. Това е задачата – разпределянето на постовете и страната, с цел да може институциите да са инструментариум за практикуване на властта, за мачкане на съперници, за лишаване на бизнеси “, съобщи от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия.
И реагира: „ Е, какво по-порочно от този модел на ръководство? Защо го легитимирахте? Бяхме тръгнали да го сменяме. Не единствено, че го върнахте, само че и го узаконихте. Защото има още едно нещо, което се случва всеки ден – корупцията и задкулисието вървяха някъде на втори проект. Сега, тези ги узакониха и ги записват в законите. Защото в закон е записано, че частната болница може да изписва медикаменти 10 пъти по-скъпо от държавната и общинската. В закон. Хайде, иди и накажи някого за корупция. Защото, изтъквам един от водачите на Политическа партия – „ задкулисието седна на първия ред “. Стана „ предкулисие “ и си узаконява далаверата. “
„ Разбирате ли, че страната умира с този метод на управление  - оставете партийния ни интерес, оставете опозиционното ни говорене, въпросът е доста значителен. Тези задълбочават всичките проблеми на прехода, само че ги легитимират. Корупцията става законна, задкулисието става предкулисие, народа никой не го пита и не се интересува “, съобщи от трибуната Нинова.
И заключи: „ Това 9-месечие през днешния ден завършва. Следващото, което ни чака, в случай че се стигне до нова сглобка, ще бъде това, което имаме до момента, умножено по 3. Така, че днешната оставка нека да се трансформира в мотив за предварителни избори и 2 в 1 “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР