Ние оставаме - скандираха 100 000 протестиращи във Варшава в

...
Ние оставаме - скандираха 100 000 протестиращи във Варшава в
Коментари Харесай

"Ние оставаме" - масови протести в Полша срещу Polexit

" Ние оставаме " - скандираха 100 000 протестиращи във Варшава в неделя, а по същото време демонстрации против Polexit се организираха в към 100 града в Полша. Поляците, подкрепящи участието в Европейски Съюз, излязоха по улиците на фона на опасения за овакантяване на съюза, откакто предходната седмица полският Конституционен съд постанови, че някои елементи от правото на Европейски Съюз опонират на конституцията на страната.

" Ако най-влиятелният полски политик Ярослав Качински и държавното управление на " Право и правдивост " не са били сигурни за степента на опозицията против правосъдното решение за върховенството на полското законодателство над законите на Европейски Съюз, в този момент те би трябвало да имат ясна визия ", написа Politico.
88% от поляците са " за " Европейски Съюз
Постановлението на съда от предишния четвъртък на процедура отхвърля базовия принцип, че правото на Европейски Съюз стои над националното законодателство. Това е най-същественото опълчване на върховенството на правото на Европейски Съюз до този миг и докара до терзания, че Полша може да излезе от съюза, макар че държавното управление във Варшава отхвърли да има сходни планове. Премиерът Матеуш Моравецки отбрани решението и уточни, че ръководещите не възнамеряват Polexit. " Това е нездравословен мит, който опозицията употребява, с цел да запълни неналичието си на хрумвания за виновното място на Полша в Европа ", разяснява той.

Бившият полски министър председател Доналд Туск, който беше ръководител на Европейския съвет, а в този момент е водач на опозиционната " Гражданска платформа ", предизвести: " Операцията за извеждането на Полша от Европа, планувана от Ярослав Качински, стартира с цялостна мощ. Ако не вземем ограничения, нищо няма да го спре ". Позицията му е подкрепена от скорошно социологическо изследване за в. Dziennik Gazeta Prawna, съгласно което 88% от интервюираните са декларирали, че желаят да останат в Европейски Съюз, а единствено 7% са поискали да изоставен.

Тази поддръжка си пролича в неделя, когато опозиционни политици, деятели и актьори взеха присъединяване в митингите. Пред английската Военновъздушни сили стачкуващият Януш Кучински декларира: " Страхувам се, че могат да се върнат неприятните времена ". На митинга във Варшава Туск прикани жителите " да защитят Европейска Полша ".
Опозиционният водач Доналд Туск прикани протестиращите " да защитят Европейска Полша " Източник: Reuters Европейска комисия проучва обстановката
Анализ на Politico показва: " Това не може да продължава постоянно. Според правни специалисти решението на Конституционният съд води до конфликт сред правни системи, което ще изисква Полша да напусне Европейски Съюз или да промени конституцията си. "

Париж и Берлин излязоха с обща позиция, в която приканват Варшава да съблюдава полезностите и разпоредбите на Европейски Съюз. " Това не значи единствено морално обвързване, само че и правно обвързване ", споделят външните министри на Германия и Франция - Хайко Маас и Жан-Ив льо Дриан. В понеделник еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон уточни, че Европейската комисия (ЕК) ще проучва обстановката, преди да реши какви дейности да предприеме. В предишното Брюксел е предупреждавал, че ще употребява пълномощията си, с цел да накара Полша да съблюдава правото на Европейски Съюз. Бретон разяснява също, че не има вяра " и за една секунда ", че в реалност ще има Polexit.
Как се стигна дотук
Постановлението на Конституционния съд идва, откакто той беше сезиран от Моравецки. За първи път в историята на Европейски Съюз началник на страна членка слага под подозрение върховенството на европейските контракти в парламентарен съд. Целта на полският министър председател бе да попречи на полски съдии да употребяват законодателството на Европейски Съюз, с цел да оспорват легитимността на съдиите, назначени след скорошните промени в правосъдната система. Тези промени бяха подложени на критика от Европейска комисия, че подкопават правосъдната самостоятелност и усилват политическия надзор над съдилищата в страната.

Случващото се сега е следващият конфликт в задълбочаващата се борба сред Брюксел и Варшава. Европейска комисия към момента не е одобрила възстановителния проект на Полша за 57 милиарда евро и някои анализатори считат, че полското държавно управление употребява правосъдното решение, с цел да окаже напън за одобряването на проекта.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Коментари и разбори 1 Градове 2 Медиа и реклама 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Градове 3 Промишленост
" Ние оставаме " - скандираха 100 000 протестиращи във Варшава в неделя, а по същото време демонстрации против Polexit се организираха в към 100 града в Полша. Поляците, подкрепящи участието в Европейски Съюз, излязоха по улиците на фона на опасения за овакантяване на съюза, откакто предходната седмица полският Конституционен съд постанови, че някои елементи от правото на Европейски Съюз опонират на конституцията на страната. " Ако най-влиятелният полски политик Ярослав Качински и държавното управление на " Право и правдивост " не са били сигурни за степента на опозицията против правосъдното решение за върховенството на полското законодателство над законите на Европейски Съюз, в този момент те би трябвало да имат ясна визия ", написа Politico.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР