Ние нямаме план Б, ако някой премине към блокиране, план

...
Ние нямаме план Б, ако някой премине към блокиране, план
Коментари Харесай

Заев: Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията ни

" Ние нямаме проект " Б ", в случай че някой премине към блокиране, проект " Б " е да се върнем на проект " А ", тъй като имаме вяра, че всички причини в света са обезпечени посредством мъчителния развой, през който е минала нашата страна, само че не чакам България или Гърция да блокират нашата евроатлантическа интеграция, а в противен случай, да бъдат нашият авангард и нашите юристи в устрема към започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз и пълноправно участие в НАТО ". Това съобщи македонският министър председател Зоран Заев в отговор на въпрос в Народното събрание.
След публикуването на българските червени линии за история той посочи, че на македонската комисия са дадени инструкции да не се стреми към установяването на безспорната историческа истина, а да утвърди избрани обстоятелства, които до момента са били установени, само че през призмата на другарството, с цел да се реализира задачата - да бъдат съвременни европейски страни с съвременни европейски нации, заяви МИА, представена от БГНЕС.
" Целта на договарянията е по какъв начин ще оценим идентичността си на Балканите, само че това не би трябвало да предхожда бъдещето на нашите жители. Както съглашението с България, по този начин и съглашението с Гърция подсигуряват проблемите на идентичността и дават съществени вероятности на страната ни и ние сме в навечерието на историческото решение - да получим дата за започване на договаряния с Европейски Съюз след 15 години ", съобщи Заев на съвещанието на Народното събрание.
Според него комисиите не би трябвало да се стремят да открият дефинитивна история. Заев сподели, че с времето ще се откриват нови и нови исторически обстоятелства, само че " има и исторически обстоятелства, които не се оспорват от никоя от страните ".
Македонският министър председател акцентира, че със споразуменията с България и Гърция няма подозрение по отношение на идентичността и посочи, че българският министър председател Бойко Борисов в Скопие приказва за македонски народ, тъкмо както той намерено приказва за обща история.
" Като функционалност и на двете съглашения би трябвало да намерим прагматични способи, само че това не значи, че би трябвало да рискуваме възприятията, правата си, битието си или други сходни. Като човек, който договаряше двете съглашения, не се усещам по-малко македонец от останалите и нямам доверие, че някого повече го боли за македонщината от мен. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР