Ние няма да правим никаква коалиция с ГЕРБ, докато Борисов

...
Ние няма да правим никаква коалиция с ГЕРБ, докато Борисов
Коментари Харесай

ПП не иска Борисов. ГЕРБ не иска Петков и Василев. Какво е посланието.


" Ние няма да вършим никаква коалиция с ГЕРБ, до момента в който Борисов ги ръководи ", сподели Петков. " Ако махнат Кирил и Асен, Политическа партия стават доста приятна партия ", отвърна Борисов. Веселин Стойнев за посланието тук и други значими завои.

Бившият министър председател Бойко Борисов

- " Продължаваме промяната " (ПП) и, започнаха да си насочат провокативни сигнали. Първо съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи: " Ние няма да вършим никаква коалиция с ГЕРБ, до момента в който Борисов ги ръководи ". Няколко дни по-късно отвърна шеговито: " Ако махнат Кирил и Асен, Политическа партия стават доста приятна партия и може да се коалираме ".

И двете послания разказват мислимото посредством глупостта на невъзможното - та какво са ГЕРБ без Бойко Борисов и Политическа партия без Кирил Петков и Асен Василев! Да, само че и двете страни, къде по-сериозно, къде не напълно, споделят в прав текст - но въпреки всичко, чисто теоретично, по един или различен метод, можем да си представим ГЕРБ и Политическа партия дружно. А това, както би споделил почетният ръководител на Движение за права и свободи, провокира морфичен резонанс у двете електорални общности, пък и в политическото тяло като цяло. Преди близо 7 години Ахмед Доган просветли българската гласност, че " морфичният резонанс значи без да приказваш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно равнище ".
Редакцията предлага
Газовият резонанс

Кръстосаният двубой сред кандидат-победителите на изборите продължава с замяна на функциите по отношение на съветския газ. До през вчерашния ден Асен Василев споделяше - никакви договаряния с " Газпром ". Сега споделя: " Ако " Газпром " могат да ни продадат на ниска цена газ, който да сложим в Чирен и по-късно да знаем, че ни е обезпечено да си го употребяваме - за какво не ". А Бойко Борисов, който построи на Москва с парите на българския поданик " Балкански поток ", от който България не получава и една молекула съветски газ (в молекулярната еквилибристика на енергийния специалист на ГЕРБ Делян Добрев), в този момент е хладнокръвен: " ГЕРБ сме безапелационни - 100% диверсификация от " Газпром! ".

Газовият резонанс, с изключение на друго, има и чисто политическо предопределение. С омекването към " Газпром " Политическа партия вършат поклон към президента - хем тъй като немалка част от гласоподавателите им още си харесват Румен Радев, хем с цел да не рови много-много неговото служебно държавно управление в това, което е предписание или не е правил по газовите въпроси кабинетът " Петков ". За ГЕРБ пък втвърдяването против " Газпром " е главен пункт от тактиката на преобличане в бяло - не ние, " Промяната " са корупционерите с посреднически газови схеми, не ние бетонирахме енергийната взаимозависимост от Москва, те са тези, които ни запращат в обятията на Кремъл.

Отношенията сред Политическа партия и Демократична България

Резонират и връзките сред най-близките до момента съдружни сътрудници - Политическа партия и " Демократична България ". Докато протака да каже своето " не " на протегнатата от Демократична България ръка за предизборна коалиция, с цел да станат твърдо първа мощ, Политическа партия обърна глава наляво. " Ние не сме десни, а центристи ", съобщи изрично Асен Василев като мотив в интерес на явяването на изборите поотделно. Че Политическа партия е центристка групировка не е вест, нито пък в миналото е претендирала да е друга, само че с тази поръчка в този момент споделя - ще търсим и ляв електорат, в случай че сме дружно с Демократична България, не можем да го притеглим. Друг е въпросът какъв брой чак толкоз надясно от центъра е Демократична България, която е коалиция от либерали, консерватори и зелени.

Кирил Петков и Асен Василев

Но въпросът за това кой ще вземе първия мандат за сформиране на държавно управление след вота на 2 октомври не се взема решение дефинитивно от изборния резултат. Ако останат с втори резултат след ГЕРБ, Политическа партия могат да образуват дружно с Демократична България обща парламентарна група и да излязат първи. Конституцията повелява първият мандат да се даде на първата по бройка парламентарна група, а не на партията, спечелила най-вече проценти на изборите.

Без Петков, Василев и Борисов?

Ако пък националистическият избор се окаже ненадейно мощен и се трансформира в протестен избор, или в случай че още веднъж се вкараме в патова обстановка за обединения без болшинство от 121 депутата (например във разновидностите ПП+ДБ+БСП, ГЕРБ+ДПС или " Възраждане " + " Български напредък " +БСП), тогава може да се стигне до формулата " Без Кирил, Асен и Бойко ". Впрочем сходна оферираше Христо Иванов за третия мандат в предходния парламент - четворната коалиция с нов кабинет, само че към този момент без присъединяване на партийните водачи Петков, Василев, Нинова и Сандов.

ГЕРБ неистово се нуждае да излезе от изолираност и да се върне във властта. Признаването ѝ за дясна и антируска партия е идеална опция за нея да е основен сътрудник в една евроатлантическа коалиция, даже в случай че би трябвало да " жертва " Борисов. Политическа партия пък може да лавира в центъра, търсейки поддръжка вляво и от президента и разчитайки (неясно априори докога) на " братството " с Демократична България. Затова и двете сили, кандидати за спечелили на изборите, къде промислено, къде интуитивно дават поръчка за демаркиране на алените линии към себе си. Защото когато невъзможното стане най-малко мислимо, половината път към този момент е изминат.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР