Ние не наемаме хора, за да правят чай. Ние правим

...
Ние не наемаме хора, за да правят чай. Ние правим
Коментари Харесай

Кой работи в Социалната чайна във Варна - Общество

Ние не наемаме хора, с цел да вършат чай. Ние вършим чай, с цел да наемаме хора!

е пространство за чай и билкови питиета, за събития, за работилници, само че най-много е първо работно място на младежи, израснали в обществени домове. В Социалната чайна имат вяра, че всеки има право да води почтен и заслужен живот и неналичието на родителска грижа и условия за израстване не трябва да попречат на това право. Тяхната цел е да поддържат младежи от проблематична обществена и/или фамилна среда, като им основат опция за самостоятелен метод на живот и им дадат инструментите да се изградят в личностно и професионално отношение. Това дружество започва преди 10 години, а през днешния ден Чайната се е трансформирала в общественост.

Всички неправителствени организации и цивилен дейни персони се борят за разнообразни дела, само че се сплотяват от една обща концепция - да създадат света по-добър. Така постъпва и Социалната чайна във Варна.

Менторска стратегия

На пръв взор Социалната чайна е заведение като всяко друго – приветливият им чаен салон, забавните гости и джаз музиката единствено допълват приятната конюнктура в пространството. То е съвременно, екологично, ярко и младежко. Такива места сме виждали по света, по-малко - у нас. Но всеки, който прекара малко повече време на улица „ Преслав “ 53 във Варна, може да обърне внимание, че това място е друго и по различен, доста прелестен метод - с помощта на младежите, които работят там. Това са момчета и девойки, които са израснали без родители, в обществени институции и в този момент поставят старания да слязат от въртележката от разочарования, ограничения и липса на вероятност. В Чайната им оферират първата предпазена работа, с която те да стартират своя трудов път и им дават опция да си стъпят на краката преди да поемат по своя път.

В днешно време базовите компетентности като обществени и информационни умения, прочувствена просветеност и съществени трудови привички са съвсем наложителни, в случай че човек желае да се развива. Именно поради това младежите, които работят в Чайната, стават част от тяхната 3-годишна менторска стратегия. Целта е благодарение на Чайната те да имат опция да наваксат изпуснатото през годините в обществените институции, да работят по персоналното си развиване и да изградят значими професионални привички и компетентности, които да ги приближат до фантазията за един почтен и благополучен живот. Самите ментори идват от най-различни сфери на работа (обучение, медицина, дизайн, инженерство, хотелиерство и други) и всеки има своя неповторим метод и принос към екипа и менторската стратегия.

„ Дай на индивида риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го по какъв начин да лови риба и ще го нахраниш за цялостен живот. “



Социално предприемачество

Проектът за Социална чайна е основан през 2014 година от Мая Донева и Стояна Стоева във Варна. През 2015 година благодарение на доста доброволци и сътрудници Социалната чайна отваря публично порти като различно обществено пространство, където младежите с стеснен достъп до пазара на труда да получат своята първа работа. Едно от главните провокации пред екипа е устойчивото действие на Чайната. Благодарение на непрекъснатите ѝ поддръжници, на дейните хора, които провеждат и идват на събития при тях и на феновете на техните чайове и лимонади, те съумяват да поддържат тази идея и дружно с това развиват културния и обществения живот във Варна. Освен с апетитен чай и лимонади, сервирани в Чаения салон, разполагат със зала за събития и презентации на етаж 2 и със споделено работно място на 3-тия етаж.




Общност и събития

В Чайната имат вяра, че пътят към едно по-добро общество минава през това хората да се събират, да поддържат връзка, да обменят хрумвания и да си оказват помощ взаимно. Затова поставят старания да дават оптимално доста улеснения за провеждането на смислени и градивни мероприятия с любопитни, дейни и стимулирани участници. През последните 3 години откогато отваря порти, Социалната чайна във Варна става привлекателен център на голям брой културни, благотворителни, юношески и различни събития в град Варна.

В сърцето на Чайната във Варна се осъществя и планът в партньорство с Български център за нестопанско право, с цел да поддържат всички дейни организации и жители в региона.

От Социалната чайна имат вяра, че е тяхна отговорност да оказват помощ на всички дейни организации и хора, както те са помагали на тях - с запаси, със познания, с опит, съпричастност, взаимопомощ и още доста.



Гражданските организации постоянно нямат задоволително запас да си разрешат независим офис, още по-малко на централно и отзивчиво място във Варна.

Много малко НПО-та могат да си разрешат счетоводител или правист на щатна позиция, който да е на линия при пораждане на ежедневни проблеми.

Критично при пускане активността на едно обществено дружество е:
• Изграждането на доверие в донори, сътрудници, институции и общността като цяло

• Наличието на административен потенциал и организационна просвета

Много постоянно тези неща остават на назад във времето и организациите са в режим на постоянно гасене на пожари и фондонабиране.

Затова от Социалната чайна желаят да споделят опита си, научените горчиви уроци, да покажат към този момент утъпканите свои пътеки, тъй като проблемите са за решение. И тъй като имат вяра, че активирането на поддръжка от младите, търсещи хора и основаването на доверие у тях, че има организации, на които им пука, и всеки ден работят за позитивна обществена смяна, е значимо. Когато общото решение, към което се стремят всички, е крепко и обединено гражданско общество.



Повече за услугите, които оферират и образованията, които ще се организират може да научите.

Хъбът се осъществя в партньорство с Български център за нестопанско право в поддръжка на дейните организации и жители във Варна.

„ Този документ е основан с финансовата поддръжка на Фонд Активни жители България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Фондация „ Офф медия “ и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР