Ние не можем да кажем, за 60 хил. души, които

...
Ние не можем да кажем, за 60 хил. души, които
Коментари Харесай

Истинският проблем са легалните мигранти, каза Борисов в парламента

Ние не можем да кажем, за 60 хиляди души, които са минали, че сме пазили добре границата, тъй като не е правилно. От година и половина, от както върви и съглашението с Турция, казусът е решен. Затова имаме нулева миграция. Ако би трябвало да разсъждаваме къде ни е същинският проблем, той е в легалната миграция ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Народното събрание в отговор на въпроси на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова каква е политиката на България по въпроса за миграцията, има ли решения на държавното управление или той показва друга позиция съгласно това кои са хората, с които дискутира.

Той изясни, че по силата на интернационалните съглашения, всеки, който пристигна на формален контролно-пропусквателен пункт " ние сме длъжни да му дадем леговище и сега, в който му се даде този документ, той става наш в кавички, тъй като в случай че не го одобряват Германия, Австрия, той няма къде да отиде ".

Противоречия в българската позиция?

Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че миграцията е проблем, който е бил приоритет на председателството, само че то е завършило без решение. Той сътвори доста разнобой и несъгласия, сега стоят два въпроса – какво да се прави с тези, които към този момент са на територията на Европейски Съюз и по какъв начин да се вземат ограничения за тези, които биха пристигнали в бъдещето.

По думите на Нинова през 2015 година Германският канцлер Ангела Меркел тежко е сбъркала когато е поканила мигрантите в Европа. Тя разказа обстановката в Европейски Съюз - Италия изрично отхвърли да одобри квоти за мигранти, позицията на Вишеградската четворка е ясна - създаване на стени вместо търсене на единение в Европа, политиката на Австрия и Франция се изостри и промени, в това число с изявление, че няма да одобряват двустранни задължения, в опит да избави главата си Меркел и в спор с господин Зеехофер (вътрешният миннистър Хорст Зеехофер) предложи подписване на двустранни съглашения, само че 14-те страни, които бяха упоменати, отхвърлиха изказванията за такива съглашение, Африка не знаеше за решението за платформи за мигранти на нейна територия и отхвърли.

" В такава невъзможност и липса на водачество се намира Европа. Каква е позицията на България – най-малкото непоследователна. Бойко Борисов няколко пъти декларира друга позиция ", сподели още Нинова. Тя посочи като несъгласие думи на премиера към австрийския канцлер Себастиан Курц, че България не желае назад мигранти, само че по думите й от унгарското външно министерство по-късно се е схванало, че министър председателят бил изразил противоположна позиция.

" После, предлагането на България за мигрантски квоти е притеснително. Външното министерство на Унгария го споделя. След това посланието, което се изпраща е, в случай че дойдат задоволително доста, те ще са преразпределят, тъй че да идват, това предложение на България е недопустимо ", сподели Нинова.

" В началото не бяхме готови "

Борисов посочи, че " тематиката с миграцията, в случай че беше решена и имаше изрично решение на Европейски Съюз, нямаше да се търкаля толкоз години. Той акцентира, че по нея всички протоколи и негови изявления на Европейски препоръки, в това число и на изключителните, доста ясно се пазят и в случай че има нещо, за което да му е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още през 2015 година Казах, че това, което вършат ще докара до злополука, съобщи министър председателят.

По думите му миграционната вълна, войната в Сирия, Ирак, Либия са намерили всички страни неподготвени, включително и България. " Аз съм човек, който постоянно споделя истината, и вашето и нашето държавно управление първоначално бяхме неподготвени, жандармерия, гранична полиция... В разследване на парламентарни решения и промени на закона и 320 млн. от Европейската комисия, нови автоматизирани чипове, термокамери, дрехи, все още можем да кажем, че пазим добре външната граница на Европа и всички го акцентират това, на всички равнища. Аз ще го потърся унгареца какво е споделил, само че и премиера му е казвал, че България е образец ", добави министър председателят.
" Ние не можем да кажем, за 60 хиляди души, които са минали, че сме пазили добре границата, тъй като не е правилно. От година и половина, от както върви и съглашението с Турция, казусът е решен. Затова имаме нулева миграция. Ако би трябвало да разсъждаваме къде ни е същинският проблем, той е в легалната миграция ".

Той изясни, че по силата на интернационалните съглашения, всеки, който пристигна на формален контролно-пропусквателен пункт " ние сме длъжни да му дадем леговище и сега, в който му се даде този документ, той става наш в кавички, тъй като в случай че не го одобряват Германия, Австрия, той няма къде да отиде ".

В първия миг, когато България се изпълни с мигранти, Харманли, Овча купел, какво беше по улиците в София, тези 60 хиляди прекосяваха, в това време помните хибридната война в Европа, заран в случай че ви дадат записи на новините, ще видите бебета, деца, плуващи в морето, други ги хвърлят непосредствено върху мрежите. Създаде се голям напън и от неправителствни организации, сподели Борисов, като изрази удовлетворение за политиката на Меркел, тъй като в противоположен случай тези 60 хиляди мигранти са щели да бъдат в България.

Искат да ги върнат в този момент, поражда обаче въпросът те нямат ли права, имат, тука би трябвало да се съсредоточим, това ни е шанса, сподели още министър председателят.Той повдигна въпроса къде би трябвало да бъдат държани мигрантите, в случай че бъдат връщани.

Борисов изясни, че през вчерашния ден се е обърнал към конституционните съдии като " елита на мисълта " - " това са ни тея няколко казуса, по какъв начин да се промъкнем, хем да си запазим страната, доста се разсърдиха, тъй като всички чакаха ние да подпишем (двустранни съглашения за връщане на мигранти ", само че зададох и противоположния въпрос, в случай че ни изпълнят, скараме се с Турция, влязат 1 млн. в България, ние ще желаеме ли релокация ".

Премиерът акцентира, че Румъния не се включва в разногласието, тъй като България пази съвършено и морската, и речната граница.

Най-добрите в Европейски Съюз

" Позицията ми е безапелационна, твърда защита, това беше и предлагането три неща да влязат по едно и също време в действие – отбрана на външните граници от всички страни на Европейски Съюз, Гърция, Италия, Испания – най-тежко нападнатите, т. Нар. Платформи. Както първо отхвърлиха, по този начин Либия с Конте (премиерът на Италия Джузепе Конте) договориха подобен център, само че в суматохата си всички започнаха да изброяват страни. Тогава споделих, дано не загатваме страни, тъй като всички имат парламенти и ще ги питат ", съобщи Борисов.

Той още веднъж посочи, че първоначално България не е била готова, само че в този момент е най-хубава в Европейски Съюз. " Тогава имаше голяма вълна в България, искахме релокация ", напомни Борисов, като предложи в този момент, когато няма такава вълна, да бъдат подкрепени да бъдат подкрепени африканските страни за основаването на платформи или както той ги назовава, центрове за сигурност отвън Европа. Тези, които бягат от война да се грижим пет, шест, седем месеца и след войната да си отидат по родните места, изясни още един път българската позиция министър председателят.

Миграцията – решение на демографската рецесия

В отговор на въпрос на Нинова за призната от държавното управление тактика, съгласно която има схващане на феномена миграция като източник на работна мощ за българската стопанска система и като положителен фактор за демографската рецесия в България, Борисов съобщи, че сега в страната работят хиляди украинци, белоруси, молдовци, македонци, сърби, безарабски българи. Направете си среща с бизнеса и им предложете да ги изгоним, да видите дали ще го одобряват добре, не виждам какъв ни е разногласието, приказваме ясно за какви мигранти става въпрос, тези които Европа не е харесала и желае да ни ги върне на нас, добави министър председателят.

Той още веднъж изясни, че България е положила старания с сътрудниците и от Вишеградската четворка да откри компромис, да се одобряват някаква част от мигрантите, само че всички са били срещу заради повода, за която той е упорствал - да се каже за какъв брой време ще се одобряват. И ние сме бягали едно време когато са пристигнали османлиите, само че те не ни споделят в център два, три месеца, ми вземете ги, па ще му мислим, нас това не ни устройва и не мога да поема подобен ангажимент, добави министър председателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР