Ние може да очакваме в следващите месеци основната лихва да

...
Ние може да очакваме в следващите месеци основната лихва да
Коментари Харесай

Лихвите скачат в идните месеци

Ние може да чакаме в идващите месеци главната рента да се увеличи над 1% - 1,5%, може и нагоре. Не е толкоз страшно”, разгласи банкерът Левон Хампарцумян, като подсети, че преди предходната рецесия е била 3%. Поводът е, че ЕЦБ увеличи лихвата за първи път от десетилетия, с цел да потисне инфлацията.

" Очаква се на стъпки да стигнем до обстановка, в която инфлацията да наближи 2% ", уточни той.

Хампарцумян обаче изясни, че нас ни интересува повече какви ще са лихвте, които ще плащаме по заемите си. А това зависи от политиката на банката и апетита ѝ да поеме риск, ккато и от самия профил на кредитополучателя.

Затова и банкерът сподели, че цената на лихвата е въпрос тя търпима ли е.

Той подсети, че сме имали лихви върху потребителските заеми и върху ипотеките над 10% и хората са продължавали да взимат заеми. " Това, което ние желаеме, е предсказуемост, резистентност и релативно ниски лихви. Но този интервал на свръх ниски лихви на практика към този момент приключва”, потредупреди Хампарцумян.

Бързият му разбор на иконмическата обстановка у нас гласи: " Българската стопанска система към момента е в напредък. Платежният баланс се утежнява. Имаме към момента висока претовареност, само че първите сигнали за проблеми, които настъпват, няма да бъде пагубно. Но това, което би трябвало да вършим, е незавсимо от политическите турбуленции, да се опитаме да поцизионираме България като предвидимо място за правене на бизнес ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР