Ние може да не търгуваме много с Русия, но ЕС

...
Ние може да не търгуваме много с Русия, но ЕС
Коментари Харесай

БСП: Единственият и голям губещ от санкциите срещу Русия е ЕС, в това число и България

„ Ние може да не търгуваме доста с Русия, само че Европейски Съюз го прави и загубите му от глобите надвишават 400 милиарда евро, има скъсване на веригите на доставки. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ проф. Румен Гечев  по време на чуването на икономическия министър Никола Стоянов.
От парламентарната естрада социалистът изясни, че загубите на България от глобите против Русия са като страна членка на Европейския съюз. „ Те са доста огромни. В Европейски Съюз се показват в закъснение на икономическия напредък, негативен стопански напредък, стесняване на износа, раздробяване на връзки на доставки на индустриални производства. България е една от страните, които заплащат геополитическата цена на това, което се разиграва в Украйна. Източна Европа понася най-големи вреди от глобите “, сподели още той. И добави, че до момента в който едни страни печелят в пъти вследствие на глобите, други търпят загуби. 
„ На всяко предложение за нов пакет наказания България има наши си лични ползи. Сметката би трябвало да бъде точна, тъй като няма по какъв начин ние, най-бедните, да плащаме сметката на огромните играчи “, безапелационен е социалистът.
Христо Проданов , зам.-председател на ПГ на “БСП за България “, напомни, че задачата на глобите е била да отслаби съветската стопанска система. „ Всички статистики и стопански разбори демонстрират, че тази цел не беше реализирана. Напротив, тъкмо противоположното – съветската стопанска система става все по-силна и по-стабилна. Дори огромна част от съветските бизнесмени се молят тези наказания да останат, тъй като те подвигат вътрешното ползване, надлежно локалното произвеждане. Така че единственият и огромният губещ от тези наказания е Европейският съюз, включително и България “, разяснява той.
От трибуната социалистът се обърна към Никола Стоянов: „ В отговорите на предни въпроси вие неколкократно казахте, че вредите за българската стопанска система са минимални и незначителни. Но знаете ли единствено от туризъм какъв брой пари губи България? Бяхме стигнали към 500 хиляди визити от съветски туристи у нас “, изясни той и добави, че туризмът е продуктът с най-високата добавена стойност и с тези пари се заплащат пенсиите и заплатите. 
В тази връзка Христо Проданов зададе следния въпрос: “Имате ли визия в цифри, в чиста стойност, от перо “Туризъм “, какъв брой пари е изгубила българската стопанска система? “
Според организационния секретар на ИБ на БСП Борислав Гуцанов  най-големият печеливш от глобите е Китай. „ Това, което се случва сега, налива най-големия запас на Китай, а Европа е най-потърпевша, респективно България. Ние български народни представители, които пазят българския интерес ли сме или се чудим на кого да се сложим по-напред? “, попита той.
Социалистът даде образци с загуби, които България търпи: „ Спирането на “Белене “ и невъзможността той да продължи с възможни съветски вложители – това не са ли близо 4 милиарда замразени български пари? Колко ще коства, в случай че “Белене “ бъде издигната по метода, по който е най-нормално това да стане – в допълнение с европейски и с съветски вложители – към 10 милиарда Колко е възможното свързването с “Уестингхаус “, което беше гласувано от болшинството в предходния парламент – към 30 милиарда Да виждате някаква разлика? “, попита Гуцанов и даде образци и със прекъсването на Бургас-Александруполис, както и “Южен поток “.
„ Това не са ли съществени решения на Народното събрание за развиване на стопанската система на България и не би трябвало ли по този начин да се гледа, когато приказваме за народен интерес? За следващ път запитвам ние ползата на България пазиме или някакви непознати? “, попита социалистът и добави, че страната ни би трябвало да има стопански връзки с всички по света, които носят изгода на България, на българската стопанска система и българските фамилии
   
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР