Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на

...
Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на
Коментари Харесай

МВР обвини Столична община, че не ги е питала дали протестът ще е кървав

Ние изрично се разграничаваме от насилието както във връзка с протестиращи, по този начин и във връзка с служители на реда. Всички станахме очевидци на погрома от  и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи сме на мнение, че с помощта на навременната интервенция на Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерията не се позволи най-важното - да има човешки жертви и тежки последствия за София.

Вътрешният министър Калин Стоянов пристигна на чуване в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание . Стоянов бе извикан изключително да дава отговор на въпроси на народните представители след митинга против управлението на Българския футболен съюз (БФС) в центъра на столицата предходната седмица.

Стоянов следил организация в другите групи във Facebook, футболни почитатели се събирали на кротичък митинг. В деня преди митинга Министерство на вътрешните работи изпратили писмо до новия кмет на София Васил Терзиев, с което уведомили Столична община, че следва нерегламентиран митинг. Столична община обаче не потърсили мнението на Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи дали митингът щял да е рисков или не. В деня на митинга Министерство на вътрешните работи разбрали, че към този момент има координиране от Столична община. Практиката обратно в годините е да се желае мнение от Столична дирекция на вътрешните работи за митинга, а това не е било направено. След митинга били декларирани всеобщи мероприятия и Столична община желали мнението на Министерство на вътрешните работи.

" Ние имахме настройката за проведен нерегламентиран митинг и по-късно стана ясно, че той е координиран. На този митинг за първи път исторически враждуващи футболни агитки се бяха събрали да не се разправят между тях, а да изразят " любовта " си към БФС. Протестът беше оценен като рисков и изкарахме към 1 500 служители на реда, тъй като, в случай че не бяхме изкарали толкоз огромна мощ, митингът щеше да аргументи невиждани вреди ", разяснява Калин Стоянов.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев добави, че Министерство на вътрешните работи били изправен пред няколко неизвестности - къде ще се организира футболната среща сред България-Унгария и дали футболната среща ще бъде извършена в столицата или на друго място в страната.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов уточни, че месец преди насрочването на футболната среща, Столична дирекция на вътрешните работи е разполагала с информация за протестни шествия на столични и пловдивски футболни тимове, които ще се провеждат и дружно под наслов " Оставка на БФС " да стачкуват пред националния стадион " Васил Левски ". Тогава били известени и БФС, и Столична община. Николов бил наясно, че полицейските чиновници ги чака предизвикателство. Той също открои, че органите на реда не са знаели до последно къде ще се организира футболната среща.
 Общо 38 са арестуваните за вандализъм след митинга в София
Общо 38 са арестуваните за вандализъм след митинга в София

На множеството от тях е наложена санкция и възбрана за посещаване на спортни събития за 1 година

Столична дирекция на вътрешните работи забелязали още, че се организирали още няколко протестни шествия, които не са позволени. Получавайки информацията, че крайните почитатели целят да нахлуят на стадиона, с което да прекратят футболната среща и да провокират жестоко нарушаване на публичния ред, полицията разположила охранителни заграждения на територията на целия народен стадион. Действително към 17 ч. на 16 ноември се забелязали към 1 500 души, пристигнали на митинга против БФС, като имало още към 50-60 маджарски жители, присъединили се в митинга на българските почитатели. Бройката на присъствалите на митинга повишена. 95% от протестиращите не носеха никакви обозначителни знаци, от които да се направи съмнение, че симпатизират на съответен футболен тим. Повечето от почитатели носели плакати с апели за оставка на БФС, а други - националното знаме . След като шествието спряло на Орлов мост, ръководителят на митинга провел диалози с представителите на шествието, като същите декларирали, че желаят да бъдат присъединени към всеобщия кротичък митинг.

Впоследствие протестиращите почнали да изстрелват ракети, а макар апелите на полицията митингът да остане кротичък, това по този начин и не се случило. Столична дирекция на вътрешните работи забелязали още, че експанзията към полицейските чиновници се повишила - изстрелването на ракети минало към замеряне с камъни, колове и плочки, чупели се дървета, а служителите на реда са замеряни с клони, димки, камъни, павета, служители на реда били пръскани с газ. Протестиращите почнали да разрушават кордона с кофи за боклук. След като полицията забелязала неспиращата експанзия създали кордон, през който да премине водното оръдие на митинга. Протестиращите били известени да спрат нападателните си дейности, водното оръдие било обстрелвано с предмети и експанзията се увеличавала.

Над 13 коли за спешна помощ оказали помощ на потърпевшите хора на митинга. Имало и хора на митинга, които се оплакали от полицейско принуждение. Протестиращите станали още по-агресивни и почнали да чупят общинско имущество, в това число, вандалските дейности траяли, само че полицейските чиновници овладели обстановката, без да нанасят съществени вреди на държавната инфраструктура.
 Полицаи поддържат Калин Стоянов и ранените си сътрудници
Полицаи поддържат Калин Стоянов и ранените си сътрудници

Служителите на реда не желаят дейностите им по време на митинга да се политизират
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР