Ние избрахме една фасада. Моделът на управление е сбъркан. Избрахме

...
Ние избрахме една фасада. Моделът на управление е сбъркан. Избрахме
Коментари Харесай

Асен Василев: Радев залитна по модела да се слагат лукови глави за министри, а други да вършат работата

" Ние избрахме една фасада. Моделът на ръководство е сгрешен. Избрахме човек, който няма да пречи, само че не това е ролята на ръководителя на Народното събрание. Това е все едно да сложиш за министър лукова глава и под него други да правят работата. За страдание и президентът Радев виждаме, че е залитнал в тази посока. Решенията на ГЕРБ не се взимат в Народното събрание, а на футболното игрище ". Това съобщи Асен Василев пред " Дарик ". 

" Всичко зависи от президента за 2 месеца, в случай че следваме конституцията. Този парламент ще съществува и ще би трябвало да гласоподава всички съществени параметри, закони и бюджет. Може да излъчи, може и да не излъчи постоянен кабинет. Ще има опцията да преразгледа и метода, по който съществува системата в страната. Ние не сме в Народното събрание да пречим, а да оказваме помощ. Когато се вършат обаче неща в ущърб на българските жители, няма по какъв начин да ги подкрепим ", добави някогашният финансов министър.  

" В момента, в който направиш компромис, който нарушава фундаменталните ти правила, значи сделка и замяна. Победителят в изборите беше ГЕРБ и ние казахме, че сме градивна съпротива. За да не излъжем гласоподавателите, се явихме сами, а не с Демократична България. Колкото и екзотично да звучи, каквото сме дали обещание преди изборите, до момента го изпълняваме. Разговорите на председателски съвет за номинирането на Вежди Рашидов трябваше да са обществени, а не по-късно някой да споделя какво са се разбрали. Трябва жителите да знаят за какво избрани решения се поддържат, а други, различни - не ", сподели още Василев. 

" Председателят на Народното събрание дефинира дневния ред на Народно събрание, дефинира дали законопроекти ще тръгнат и по кое време към комисии. Той задава реда на законодателството. Ние ясно казахме, че сме съпротива и че няма да подкрепим спечелилия. Все едно в предходния парламент да се караме на ГЕРБ за какво не са подкрепили нашето предложение за ръководител на Народното събрание. Няма коалиция сред Политическа партия, Демократична България и " Възраждане ". Със сигурност трите партии, които обаче образуват коалиция за връщане на хартиената бюлетина, имат болшинство и без " Български напредък ". В предходния парламент това не се случи, в този момент може и да съумеят. Ако раздялите в обществото не се преодолеят, няма да се решат проблемите в България. Парламентът е един микрокосмос на всичко това. С тази представителна извадка е добре да се случват диалози за това, накъде желаеме да тръгнем. За къс интервал имахме цел да влезем в Европейски Съюз и НАТО и го направихме, асега нямаме посока. Тази полемика би трябвало да се направи в Народното събрание ", добави съпредседателят на " Продължаваме промяната ". 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР