Ние искаме, като българи, да бъдем равноправни пред собствената си

...
Ние искаме, като българи, да бъдем равноправни пред собствената си
Коментари Харесай

Петър Колев: Равенството на гражданите не важи за българите в РС Македония

Ние желаеме, като българи, да бъдем равноправни пред личната си страна, както това го имат всички останали етнически общности в Македония, и желаеме това да бъде изпълнено със наличие. Това съобщи Петър Колев, ръководител на Граждански либерален съюз в Република Северна Македония, по БТВ. Той напомни, че декларацията от 99-та година сред двамата министър председатели Костов и Георгиевски не е проработила, както и подписаният контракт от 2017 година

" Нарушението на човешките права, дискриминирането като практики, са неприятна процедура за моята страна, не за България. Така че ние чакаме този проблем да го решим там. Една от главните европейски полезности - равенството на жителите пред Конституцията и законите на страната, за жалост в Македония не важи и изключително не важи за българите, които живеем в Македония ", добави Колев.

" Затова ние желаеме тези въпроси да ги почистим в този момент, този развой на договаряния на Македония да не трае 100 години. Ние не желаеме във всеки един миг или на всеки един отворен нов въпрос по процеса на интеграция да получаваме ново несъгласие дали ще бъде от България или от някоя друга държава-членка ", сподели още политикът.

По думите му директният проблем е процесът на дебългаризация: " Този развой предизвика отделяне на Македония от България по инфраструктурните планове. Ние да нямаме никаква допирна точка със София. Той основава спора по избрани исторически въпроси, аз не виждам проблем. Правото на самоопределяне като човешко право важи за живите, само че и за умрелите хора. Не аз, вие или който и да било различен твърди, че Гоце Делчев е бил българин. Той самичък го е написал, че е българин. Кои сме ние в 2022 година да отхвърляме правото му на самоопределяне ", пита Колев.

Във връзка с евроинтеграцията на Северна Македония той съобщи, че има две теории: " Едната е - Дайте да пуснем Македония, без изобщо да се занимаваме с казуса, втората споделя: първо да решим всички противоречиви въпроси. Аз съм последовател, и партията, която управлявам, сме последователи на втората теза, не тъй като би трябвало да се забави процесът на евроинтеграция на Македония, а тъй като ние желаеме тя бързо да се интегрира ", означи още Колев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР