Ние до скоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския

...
Ние до скоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския
Коментари Харесай

Кирил Петков: Вече сме с нулева зависимост от руския газ, но искаме дерогация за петрола

" Ние до скоро бяхме страната с най-голяма взаимозависимост от съветския газ. Сега сме страната с нулева взаимозависимост от съветския газ. Паричните средства, които спряхме в посока на режима на Путин, бяха големи ", сподели министър председателят Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте в София.

Той удостовери обаче, че България ще желае дерогация от ветото на съветския нефт.

" Вярваме, че България даде своята част за прекъсването на паричните потоци към Путин, като не се съгласи и измененията, желани от Газпром. Европейска комисия схваща, че ние не можем хем да премиенем от 90% на 0% взаимозависимост от съветските газонви доставки хем да спремп единствената ни рафинерия, която работи с нефт от Русия. България сподели, че не се гъне под напън на непозната страна и има воля. Но за петрола не сме в обстановка да поемем и този евентуален риск ", уточни Петков.

" Говорихме за общата ни позиция за енергийната сигурност. Трябва да съблюдаваме договорните връзки и никой не може едностранно да трансформира договорите със страни членки в Европа. Имаме една визия за нулева корупция. Обсъдихме обстоятелството, че съветските енергийни планове включват корупция и този вид въздействие в Европейски Съюз е безусловно неприемливо ", добави Петков.

Марк Рюте уточни, че това, което Полша и България направиха като отговор към " Газпром ", е било доста мощна реакция от страна на целия Европейски Съюз към Русия.

И аз желая да ви поздравя за това и да ви благодаря, че можем да бъдем дружно, уточни той.

България и Полша отхвърлиха да заплащат в рубли за доставката на съветски газ.

Петков разяснява още, че бъдещето на Северна Македония е в европейското семейство и " няма подозрение по този въпрос, само че би трябвало дружно да извървим стъпките и това е функционалност от общата ни работа ".

" Надявам се да можем в недалечно бъдеще да напреднем по тази тематика и европейското бъдеще на Северна Македония да стане факт ", сподели Кирил Петков.

Петков сподели, че ще се разисква и взаимно военно съдействие с Нидерландия. В момента 4 нидерландски изтребителя F-35 оказват помощ за защитата на българското въздушно пространство.

България се надява да откри и изтребители F-16 втора употреба, само че не стана ясно дали въпросът е бил разискван на срещата.

Нидерландия е порталът на Европа от запад, а България може да бъде порталът на Европа от изток ", сподели Кирил Петков.

Двете страни ще работят и за основаването на общ фонд за вложения в нови технологии в земеделието, който може да проработи до септември.

Зададохме си задача по какъв начин в идващите няколко месеца тези положителни проекти да ги превърнем в действителни стъпки, уточни Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР