Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не

...
Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не сме

" Ние де факто сме в еврозоната, само че де юре не сме. Ние сме в ръб към еврото, ние сме вързани за този валутен съюз, нашата валута де факто е евро, защото активите на нашата централна банка са евро.... Анализът би трябвало да е - кое е по-малкото зло. Еврозоната е постоянен валутен съюз и релативно по-малко зло. България не е в обстановка да стои в профил и да споделя какъв брой е зле еврозоната, тъй като ние сме в еврозоната де факто и консумираме всички болежки от това ". 

Коментара направи пред икономистът Кузман Илиев и изясни:

" Еврозоната е клуб на богатите, в който алкохолът е доста на ниска цена, в случай че нямате дисциплинираност, влизате и доста бързо се напивате като Гърция - ставате двойкар, а не първенец - както бяха германците. Еврозоната не е панацея ". 

По думите на икономиста с въвеждането на валутния ръб българите са разбрали, че левът е бил доста мощно политизиран и някой е злоупотребявал с неговата покупателна сила и са избрали друга валута:

" Днес това се не помни. Днес споделяме, че ще загубим паричен суверенитет. Ние нямаме суверенитет, ние сме в еврозоната ".  

Според него България няма проблем с бюджетния недостиг и покрива критериите за влизане в еврозоната, тъй като не е имала постоянно държавно управление, което да направи повече разноски.

" Както и да го въртим и да го сучем, не отговаряме на критериите и би трябвало да има доста мощно политическо предпочитание от страна на еврозоната, с цел да ни одобряват. Макроикономическите трендове не са положителни предвид на хроничните дефицити и високата инфлация ".

Кузман Илиев коментира влизането на Хърватия в еврозоната като обществен опит и сме видели в епруветка, че обективните критерии нямат изключително значение, а има политическо решение:  

" Направиха се съществени отстъпки. И за България ще се създадат отстъпки, в случай че политическото решение е такова, в случай че френското лоби в еврозоната надделее над немското ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР