Ние, българските граждани, искаме своите права, защото сме граждани, а

Ние, българските граждани, искаме своите права, защото сме граждани, а ...

Йотова: Разпадът на институциите и държавността се отрази на всеки един от нас


Ние, българските граждани, искаме своите права, защото сме граждани, а не поданици. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата й за вицепрезидент предстоящите президентски избори.

"Благодаря ви, че сте тук тази вечер. Благодаря ви, че ни подавате ръка в този толкова труден, но много важен момент. Благодаря ви за топлите думи, които чухме и за тази неподправена емоция, след която много трудно мога да говоря, макар че това е професията ми. Живеем в много сложно време. Много години позагубихме, много илюзии. Разпадът на институциите и на държавността се отрази на всеки един от нас. Говорим за нашето общество като за разпокъсано, разтрогнато. Не е добре. От нас, от всички българи се очаква да си върнем надеждата. Започнахме, но много работа ни предстои занапред. Уморената от клишета, но осиротяла от злоупотреба дума народ, трябва да има ново измерение", каза още Илияна Йотова.

"Много се говори за единение. Нека да не употребяваме напразно тази дума. Нека не злоупотребяваме с нея, когато мислите ни не са за единение. Напротив. Единението днес означава преди всичко права. Ще кажете в условията на кризи да говориш за права е лукс. Ние българските граждани обаче искаме своите права, защото сме граждани, а не поданици. Ние българите от близо и далеч и тези, които сме в България, и тези, които за съжаление не са тук, искат да се припознават в управлението, искат да участват в делата на държавата", каза още вицепрезидентът.

По думите й в най-новата история винаги площадите раждат промяната. "Ние не само се раждахме, но и пораснахме. Родихме обаче и децата си. Разхождахме ги по тези павета. Днес тези деца също са големи. Те също имат своето виждане, своята отговорност и своите мечти за България", каза още Илияна Йотова.

Според нея нямат право част от българите да ги считат за обречени хора. "Справедливостта не може да се приватизира. Така както не се уморихме да приватизираме целия си живот 30 години. Днес справедливост има за едни, за повече то - не. Това е нашата задача. Да върнем солидарността, да върнем и справедливостта", каза още Йотова.

По думите й единението означава кауза, цел и бъдеще. "Ние всички с вас сме потомци на една много древна държава, създавана с меч, но и с перо. На един народ, който се е формирал в библиотеките, в храмовете, но и в крепостите. Един народ, който е роден от съединение, един народ, който порасна в нация чрез вяра, чрез съединение и чрез Възраждане. Там са нашите фамилии. От там започват. Това е нашата Родина. Когато днес говорим за държава и Родина не слагаме знак за равенство, защото Родината е нещо много близо. За държавата просто трябва да работим", каза още вицепрезидентът.

Тя отчете, че много се говори за пътища. Илияна Йотова заяви, че има чувството, че животът ни е в непрестанен ремонт. "Недейте да използваме свободата, онова, което ни е толкова скъпо, за дребни политически интриги. Нашата цел е съграждането", каза още Илияна Йотова.

Тя подчерта, че няма по-важна цел от България.

"Тази вечер аз не казвам ние президентът Радев сме пред вас, не казвам ние сме зад вас, ние сме заедно с вас", изтъкна още Илияна Йотова.

Сигурна съм в едно - заедно с Румен Радев работихме за България, заяви още вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата й за вицепрезидент на предстоящите президентски избори.

В края на своето слово Илияна Йотова се обърна към държавния глава Румен Радев: "Във ваше лице аз работих през изминалите години с един невероятен човек. Вие ме накарахте да повярвам още веднъж в думи като смелост, доблест, като решителност, принципност. Вие сте човек, който независимо от онова, което среща, като приятелство и съпротива, отстоявате принципите си. Решителен за промяна, аз ви благодаря за това, че работихме в екип, бяхме заедно и тогава, когато се срещаха мненията, и тогава, когато имахме различия".
https://www.facebook.com/President.bg/videos/842967716582202

Източник: trud.bg