Ние, българите, сме европейци от момента, в който сме побили

...
Ние, българите, сме европейци от момента, в който сме побили
Коментари Харесай

Официализират честванията за хан Тервел, предлагат църквата да го канонизира

Ние, българите, сме европейци от момента, в който сме побили първия камък на нашата страна. Европа съществува с помощта на двама европейски владетели, единият от които е точно хан Тервел. С тези думи министърът на защитата Красимир Каракачанов и ръководител на Националния комитет за честване на 1300 години от успеха на хан Тервел над арабите при Константинопол откри конференцията във връзка учредяването на комитета.
Министър Каракачанов уточни, че Европа е избавена от арабското настъпление с помощта на България и българския държател хан Тервел, който в борбата при Константинопол безусловно унищожава арабските войски, които се пробват да превземат континента.
Следващите генерации би трябвало да бъдат осведомени с значимите събития от българската история, с ролята на този популярен български държател, сподели министър Каракачанов. Той разясни, че по отношение на годишнината от борбата при Константинопол са зародили разнообразни начинания , подбудени от откровен национализъм, които новоучреденият комитет сплотява. Те включват създаване на монументи на хан Тервел в София, в Стара Загора и Св. Влас, организирането на 24 май в Тетевен на галерия и научна конференция за великия български държател, предложение до Светия синод на Българската православна черква за канонизиране на хан Тервел (Тривелий) , показване на книгата на професор Пламен Павлов и Георги Атанасов „ Хан Тервел – Спасителят на Европа “, празнувания на годишнината от успеха на хан Тервел в едноименния град Тервел и на 9 юни в град Камено, както и създаване на българска черква в Мадрид, която да се споделя Св. Тривелий Български.
Кулминацията на честванията се чака да бъде на 3 септември 2018 година в София с полагането на главен камък на паметника на хан Тервел в региона на НДК, образуване на галерия и научна конференция с интернационално присъединяване за приноса на българския държател за спасяването на християнска Европа от нашествието на арабите и издаване на двуезичен алманах с отчетите от конференцията, както и на младежко лятно учебно заведение във Военната академия и церемониален концерт пред Националната художествена изложба на отбор „ Българе “.
Комитетът възнамерява също да бъде открита галерия в Европейския парламент за хан Тервел и да спомага за изследването на писмени извори за българския държател в архивите на Ватикана и апостолическата черква, съобщи БГНЕС.
Подробности за събитията, които са планувани, показаха проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, акад. Антон Дончев и Христо Димитров.
„ Тервел е идея. Ние сме тези, които би трябвало да върнем дължимото почитание и благодарност към стратега, към дипломата, към владетеля Тервел “, означи проф. Николай Михайлов.
Академик Антон Дончев акцентира, че отбелязването на това значимо събитие от историята на България сплотява учени и общественици и е радостно, че вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов се ангажира с тази идея, която има за цел да възроди духа на нацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР