Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на

...
Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на
Коментари Харесай

Рюте към Денков: Нидерландия следи напредъка в прилагането на върховенството на правото в България

Нидерландското държавно управление следи деликатно напредъка в използването на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе още веднъж в Народното събрание на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тематика. Това стана ясно от телефонен диалог сред премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски сътрудник Марк Рюте, заяви Правителствената осведомителна работа.

Министър-председателят на Нидерландия похвали България за към този момент направените стъпки в вярната посока, изключително във връзка с пълномощията на основния прокурор.

В същото време в отчет, показан през днешния ден пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две рекомендации от отчета на Европейската комисия (ЕК) за господство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а точно за структурата и състава на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за предварителната защита и противодействието на корупцията.

Акад. Денков увери Марк Рюте, че през идната седмица се чака българският парламент да одобри промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.

До средата на октомври т.г. е планувано да бъдат гласувани на първо четене препоръчаните промени в Конституцията, които се отнасят до Висш съдебен съвет. След това България ще осведоми Европейска комисия и всички страни членки за постигнатия прогрес в осъществяването на рекомендациите в отчета от 5 юли т.г.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР