Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте каза днес, че би

...
Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте каза днес, че би
Коментари Харесай

Нидерландският премиер Рюте даде сигнал, че се интересува от най-високия пост в НАТО

Нидерландският министър председател в оставка Марк Рюте сподели през днешния ден, че би се заинтересувал да наследи Йенс Столтенберг като общоприет секретар на НАТО, макар че вижда дребен късмет да бъде определен на поста, съобщи Ройтерс.

„ Такава роля би била забавна, защото би предложила късмет в продължение на няколко години да давам своя принос на интернационалната сцена в интервал на трагични световни промени ", сподели Рюте в изявление за радиостанция „ Ден Хааг “.

„ Но има доста огромен късмет, поради политическата поддръжка за това, този  пост да бъде получен от европейка, което също би било доста добре ", сподели още Рюте.

През юли Рюте ненадейно разгласи, че напуща нидерландската политика, скоро откакто подаде оставката на четвъртия си кабинет.

Сега той сподели, че не знае дали е считан за любимец за ролята на началник на Организацията на Северноатлантическия контракт и че не би почнал персонална акция да го получи.

Столтенберг е на най-високия пост в НАТО от 2014 година и следва да го напусне през октомври 2024 година

През юли неговият мандат беше продължен за четвърти път, защото страните членки на алианса, които са 31, избраха отпред да остане умел водач, вместо да се мъчат да се спогодят за правоприемник в миг, когато войната на Русия в Украйна бушува на прага на НАТО, означи Ройтерс.

Преди Алиансът да реши Столтенберг да остане на поста общоприет секретар, дипломати споделиха, че Рюте би бил мощен претендент, който да го наследи, само че тогава нидерландецът отговори, че не е разполагаем.

Някои държавни управления от НАТО към този момент бяха алармирали, че считат, че е време отпред на НАТО за пръв път да застане жена общоприет секретар, само че не се появи кандидатка, която да събере нужната консенсусна поддръжка.

Рюте е най-дълго управлявалият министър-председател в нидерландската история. Той ще остане длъжностен министър председател и след изборите на 22 ноември до съставянето на ново държавно управление.

Запитан за други постове в интернационалните институции, Рюте сподели, че не се интересува от " почасовата работа " на ръководител на Европейския съвет, а и не принадлежи към вярното политическо семейство, с цел да бъде взет поради за идващ ръководител на Европейската комисия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР