Нидерландският премиер Марк Рюте в прав текст обяви, че ако

...
Нидерландският премиер Марк Рюте в прав текст обяви, че ако
Коментари Харесай

Марк Рюте: Ако Скопие отхвърли френското предложение, Албания ще бъде отделена по пътя ѝ към ЕС -

Нидерландският министър председател Марк Рюте в прав текст разгласи, че в случай че Скопие отхвърли френското предложение за туширане на различията сред България и Северна Македония, Албания може да бъде отделена и сама да поеме пътя към участие в Европейски Съюз.

" Ако Северна Македония не одобри френското предложение, Албания ще има по-голяма поддръжка от другите страни да продължи по пътя сама, само че аз се надявам, че това няма да се наложи ", акцентира Рюте на взаимна конференция с албанския си сътрудник Еди Рама.

Рюте разгласи още, че Тирана има цялостната поддръжка на страната му в процеса на евроинтеграция.

" На срещата на върха за Западните Балкани, която се състоя в Брюксел, Европейски Съюз удостовери своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама по-късно, мисля, че той беше прав - това не беше сполучлива среща. Ние би трябвало да създадем повече. Ние знаем, че страните от Западните Балкани, в това число Албания, работят интензивно за присъединение към Европейски Съюз и Албания има цялостната поддръжка на Нидерландия. Проблемът тук е със Северна Македония и с помощта на френските старания има нов миг в присъединителния развой, който визира и Албания, защото двете страни, най-малкото политически, са свързани. Ние поддържаме френското предложение за унищожаване на пречките, които блокират Северна Македония и Албания в присъединителния развой. Предложението предлага решение на всички оставащи безпокойства ", уточни Рюте.

Нидерландският министър председател бе безапелационен, че Европейски Съюз ще продължи да поддържа Северна Македония в идващите стъпки, в случай че одобри френското предложение.

Рюте акцентира, че насрочването на дата за първата междуправителствена среща ще бъде премия за албанското държавно управление на Еди Рама и за осъществените от него промени.

" Също по този начин това ще бъде обективна премия за цялата работа, свършена от държавното управление на Еди Рама, и промените, които предприе, които аз видях с очите си по време на моето посещаване през ноември, когато бях в Тирана ", уточни той.

Еди Рама оцени високо уговорката на Нидерландия и благодари на премиера Марк Рюте за насърчаването на процеса на присъединение към Европейски Съюз на Западните Балкани.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР