Нидерландският премиер Марк Рюте се извини днес от името своята

...
Нидерландският премиер Марк Рюте се извини днес от името своята
Коментари Харесай

Марк Рюте поднесе извинение за ролята на Нидерландия в робството

Нидерландският министър председател Марк Рюте се извини през днешния ден от името своята страна за ролята на Нидерландия в робството, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Рюте сподели също, че робството би трябвало да бъде прието " с допустимо най-ясни думи " като " закононарушение против човечеството ".

Рюте направи формалното опрощение, макар че някои правозащитни групи го приканиха да изчака с него до 1 юли идната година, когато е годишнината от анулацията на робството от Нидерландия преди 160 години, отбелязва Асошиейтед прес.

Някои от деятелите даже отнесоха настояването си към съда предходната седмица, само че опитът им не съумя да блокира произнасянето на речта на премиера.

" Днес аз се оправдавам ", съобщи Рюте при започване на своята 20-минутна тирада, която бе посрещната с безмълвие от аудиторията, поканена особено за събитието, провело се в Националния списък в Хага.

" Знаем, че няма сполучлив миг за всеки, че няма точни думи за всеки, че няма уместно място за всеки ", добави Рюте.

Нидерландският министър председател сподели, че държавното управление ще сътвори предприемчив фонд, който да оказва помощ на страната да се оправи с наследството от робството в Нидерландия и нейните някогашни колонии.

Обръщението на нидерландския министър председател бе в отговор на отчет, оповестен предходната година от назначен от държавното управление съвещателен съвет. Неговите рекомендации включваха опрощение от страна на държавното управление и приемане, че търговията с плебеи и робството от ХVII век до тяхната анулация, които са се случвали непосредствено или косвено под нидерландско ръководство, са били " закононарушения против човечеството ".

В отчета се споделя, че по този начин нареченият в него институционален расизъм в Нидерландия " не може да се преглежда настрана от вековете на иго и колониализъм, и от концепциите, появили се в този подтекст ".

Нидерландското държавно управление бе оповестило, че от 1 юли 2023 година ще стартира година за възпоменание на робството, през която страната " ще се посвети на размишления за тази мъчителна история. И по въпроса по какъв начин тази история през днешния ден към момента оказва отрицателно въздействие върху живота на доста хора ", се споделя в известието.

На този аспект бе обърнато внимание по-рано този месец, когато без значение следствие разкри широкоразпространена просвета на расизъм в министерството на външните работи на Нидерландия и нейните дипломатически представителства по света, отбелязва АП.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР