Нидерландският пилот на Ред Бул Макс Ферстапен спечели състезанието за

...
Нидерландският пилот на Ред Бул Макс Ферстапен спечели състезанието за
Коментари Харесай

Ферстапен спечели без проблеми в Барселона

Нидерландският водач на Ред Бул Макс Ферстапен завоюва надпреварата за Голямата премия на Испания, седми кръг за сезона във Формула 1. Времето, за което той завъртя цялостните 66 обиколки, бе 1 час, 27 минути и 57.940 секунди.

За международния първенец от последните двe години това бе победа номер пет през сезона, като тя пристигна изцяло безпроблемно. На пистата в Барселона Ферстапен потегли от полпозишън и откакто на първия завой влезе пред водача на Ферари Карлос Сайнс-младши, до края на надпреварата караше на чиста писта пред себе си. Така той донесе и седмия следващ триумф на Ред Бул от началото на акцията, с което затвърди цялостното превъзходство на отбора си при конструкторите.
 Спъват стилните упоритости на Макс Ферстапен
Спъват стилните упоритости на Макс Ферстапен

Гигантът Найк блокира регистрацията на личната му марка

Почетната стълбичка се добави от британците Люис Хамилтън и Джордж Ръсел от тима на Мерцедес, като Ръсел съумя да резервира мястото си в борба в последните обиколки с втория водач на Ред Бул Серхио Перес. Мексиканецът караше с чисто нови гуми в последните десетина обиколки, само че намаше нужното време, с цел да стопи 9 секунди пасив от Ръсел.

Представянето на Хамилтън, който бе избран за " Пилот на деня ", и на Ръсел дава очаквания, че през втората половина от сезона Мерцедес може да окаже някаква опозиция на Ред Бул и да сътвори някаква конспирация за някоя от двете трофеи - при конструкторите или при водачите. Хамилтън остана на 24.090 секунди от Ферстапен, до момента в който Ръсел остана на 32.389 секунди. Перес пък финишира на три секунди и половина от Ръсел.

Пети се подреди представителят на домакините Карлос Сайнс, а шести и седми приключиха двамата водачи на Астън Мартин - канадецът Ланс Строл и испанецът Фернандо Алонсо. Строл бе първият, който остана на повече от минута от Ферстапен, а единствено приключилите до 12-о място не бяха затворени с обиколка от спечелилия.

Днешното съревнование мина без особени произшествия, за което приказва и фактът, че всички 20 водачи видяха карирания байрак на финала. Освен това предстоящият дъжд над Каталуня по този начин и не заваля, което несъмнено лиши конкуренцията от спомагателен драматизъм.

Един от дребното по-сериозни произшествия пристигна незабавно след старта, когато британецът Ландо Норис с " МакЛарън " се заби на един от първите завои в лявата задна гума на Хамилтън. Седекратният международен първенец се отърва без провали от удара, само че предното крило на Норис пострада и той трябваше да влезе в бокса за промяна още в края на първия тур.

Малко преди края на надпреварата пък Фернандо Алонсо се размина на косъм със конфликт с защитната стена на старт-финалната права. Испанецът имаше по-високо движение от някогашния си съотборник в отбора на Алпин Естебан Окон. Французинът опита доста рискова маневра в опит да резервира позицията си, като едвам не извади от трасето Алонсо. Бившият водач на Рено и Ферари обаче сподели, че и на 41 години продължава да има отлични рефлекси и освен се опази от удар, само че и размина Окон.

В генералното класиране при водачите води Ферстапен със 170 точки. Втори със 117 е съотборникът му Серхио Перес. На трета позиция с 99 точки е Фернандо Алонсо. По-надолу следват Хамилтън с 85 точки, Ръсел с 65 и Сайнс с 58.

При конструкторите първи е отборът на Ред Бул с 287 точки. На второ място излезе Мерцедес със 152 точки, пред Астън Мартин със 134 и Ферари със 100.

Следващото съревнование от календара е Гран при на Канада на 18 юни.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР