Нидерландският колос Аякс Амстердам демонстрира изключителната си класа, макар да

...
Нидерландският колос Аякс Амстердам демонстрира изключителната си класа, макар да
Коментари Харесай

Тежка загуба на Лудогорец от Аякс 1:4

Нидерландският исполин Аякс Амстердам показва изключителната си класа, въпреки да не се намира в най-хубавия си футболен интервал, и победи с 4:1 българския първенец Лудогорец в първи плейофен мач сред двата тима в спор за влизане в групите на Лига Европа.

На „ Хювефарма Арена “ огромната звезда на „ синовете на Господ “ и мощно мечтан състезател от Уест Хем Юнайтед – Мохамед Кудус, се разписа три пъти в разградската врата, а Брайън Броби вкара четвъртото попадение за отбора от Ниската земя. Оливие Вердон пък беше точният футболист в срещата за „ зелените “ в 70-ата минута от дузпа, с цел да оформи крайното 1:4 в Разград.

По този метод Лудогорец ще би трябвало да „ изкачва повече от една планина “, с цел да се пребори за влизане в групите на втория по мощ европейски клубен шампионат. Ответната среща на „ Йохан Кройф АренА “ е идващия четвъртък (31-и август), а Аякс влиза с три чисти гола преднина в срещата. Ако се стигне до отпадане на „ орлите “ след тази елиминация, то тимът, воден от Ивайло Петев, ще продължи през есента присъединяване си в Европа в Лига на конференциите.

В третата минута Аслак Фон Витри пое вдясно и подаде към халфа Пьотровски. Полякът опита да продължи за нидерландския си сътрудник с пета, но защитата на Аякс почисти топката от наказателното поле на Джей Гортър. Шест по-късно Марсел Хайстер лиши вляво на Мохамед Кудус и откри Бърнард Текпетей. Ганаецът опита да изведе в наказателното поле на „ синовете на Господ “ – Руан Секо, но топката пристигна дълга за бразилеца.

„ Орлите “ на Ивайло Петев продължиха да владеят по-трайно топката, до момента в който Аякс беше в по-изчаквателна позиция с началните минути в Разград. В 16-ата минута амстердамци се задържаха в половината на Лудогорец, а топката беше центрирана в наказателното поле на „ орлите “, само че Хайстер мазета с глава. Топката отиде към Текпетей, който на границата на наказателното поле се опита да се надиграва с Девайн Ренш, само че крайният защитник на Аякс му открадна топката по лековат метод. Последва подаване към Мохамед Кудус, който с изострен изстрел матира Серджио Падт, с цел да поведе Аякс напред – 1:0 за гостите.

Две минути по-късно Аякс Амстердам удвои актива си в първия мач сред двата тима. Кенет Тейлър се озова в наказателното поле на разградчани и видя Брайън Броби. Мощният нападател на „ синовете на Господ “ беше с тил и бе маркиран от двама бранители на Лудогорец, които не съумяха да му отраднат топката и той пусна извеждащ пас към Кудус, който преодоля Падт за повторно в срещата – 2:0 за Аякс.

След 20 минути игра Десподов се понесе скоростно отдясно и пребори двама бранители на нидерландците. След като влезе в наказателното поле пред Гортър обаче Ренш спря с шпагат капитана на Лудогорец. Пет по-късно домакините извършиха заучено от ъглов удар, а Иван Йорданов потърси с дълъг пас от ъглов удар непокрития Аслак Фон Витри. Нидерландският защитник на разградчани шутира от воле, а топката тупна на тревата, след което мина рисково близо край дясната греда на Гортър.

Шест преди края на първото полувреме гостът от Нидерландия повиши актива си в срещата. Топката беше овладяна вляво от Оуен Вайндал, който центрира в наказателното поле на Падт. След рикошет полетът ѝ продължи, а кълбото трансферира Ноа Сонко Сундберг, зад който дебнеше Брайън Броби, който направи резултата 3:0 за Аякс.

В заключителните акомпанименти на първата част Иван Йорданов опита мощен удар от отдалеченост, само че топката не откри очертанията на амстердамската врата. Ивайло Петев пусна в игра Доминик Янков, като извади Клод Гонсалвеш на почивката и в 48-ата минута Янков даде елегантен извеждащ пас към Руан Секо в наказателното на Аякс. Бразилецът се озова очи в очи с вратаря на гостите и опита да прати кълбото край него, само че Гортър с лявята ръка мазета в ъглов удар.

И откакто изпусна „ златен късмет “ да понижи пасива си, Лудогорец записва четвърти гол във вратата си, като хеттрикът беше завършен от Мохамед Кудус. Аякс разигра отляво, a Боржеш подаде към капитана Бергвайн. Той продължи за Мохамед Кудус, който прати топката измежду купа от играчи на „ орлите “ – 4:0 за Аякс.

Лудогорец опита да открие и своята сметка след позволените голове, но мощен шут на Текпетей отляво беше париран от Джей Гортър. В 55-ата минута Десподов даде „ меко “ центриране към Доминик Янков, който стреля с глава, но защитник на Аякс с тяло мазета. Топката отиде към Фон Витри, който продължи наляво за Пьотровски, чийто удар обаче беше неакуратен.

В 62-ата удар от десетина метра по диагонала на Брайън Броби беше блокиран от защитата на Лудогорец, с цел да не се постанова на Серджио Падт да прави избавяне. В 68-ата минута Хайстер даде чудесно центриране в наказателното поле към резервата Спас Делев. Опитният нападател шутира от доста дребен ъгъл от воле, а Йорел Хато спря удара му с ръка и италианският рефер уточни бялата точка за „ орлите “.

Зад топката застана Оливие Вердон, а бенинският бранител на Лудогорец с прециен удар понижи резултата на 1:4.

Последвалите минути в Разград бяха по-спокойни от двата тима, които се надиграваха основно в средата на терена. Лекувалият дълго време травма – Рик Джонатан, се появи в игра и стреля мощно от междинна отдалеченост в 83-ата минута, само че ударът на бразилеца отиде край вратата на Гортър.

В добавеното време на срещата Лудогорец имаше отличен късмет да направи резултата на 2:4, откакто Педро Нареси пласира положително центриране в наказателното поле на Аякс, само че Якуб Пьотровски не съумя да отклони добре топката самичък против Гортър. Секунди по-късно Рик Джонатан изведе вдясно по офанзивата Фон Витри. Нидерландският краен защитник на Лудогорец откри чудесно Доминик Янков, който стреля от придвижване, но стражът на амстердамци се намеси прелестни и предотврати втори гол във вратата си.

При идващото нахлуване пък Аслак Фон Витри мазета топката току пред голлинията на Лудогорец, с което завърши и първия дуел сред двата отбора.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР