Нидерландският Аякс и Бенфика (Лисабон) са клубовете, които създават и

...
Нидерландският Аякс и Бенфика (Лисабон) са клубовете, които създават и
Коментари Харесай

Аякс и Бенфика създават най-много играч за топ 5 първенствата

Нидерландският Аякс и Бенфика (Лисабон) са клубовете, които основават и продават най-вече играчи за огромните 5 шампионати на Европа: Англия, Испания, Германия, Италия и Франция.

Поредният отчет Футболната обсерватория CIES изследва главните школи в света, от които излизат сегашните играчи в най-комерсиалните и мощни лиги. Начело в класацията са три постоянни участника в Шампионската лига и Лига Европа: Aякс Амстердам (с 22 играчи сега в огромните 5 първенства), Бенфика Лисабон (21) и новата супер-школа в Европа - тази на Република България Залцбург (20 футболиста).

В първите 15 позиции в класацията също по този начин са три белгийски тима - Генк, Андерлехт и ФК Брюж, което демонстрира напредъкът на белгийския футбол и метода на създаване на футболистите там. Също по този начин има и още два други португалски клуба - Спортинг Лисабон и Порто, още един от Нидерландия - ПСВ Айндховен, както и швейцарският ФК Базел, хърватският Динамо Загреб и датският ФК Копенхаген. В класацията попадат и "Б "-отборите на Реал Мадрид (4-ти) и на ФК Барселона (11-и), които са основали играчи за други отбори.

Първият извъневропейски тим е Бока Хуниорс (Аржентина), който е подреден 15-и в таблицата, а незабавно след него е Ривър Плейт. Неотдавна беше оповестена класацията за Южна Америка, където Аржентина е безспорна номер 1 в основаването на значимите играчи за топ-грандовете и резултатите на Бока и Ривър единствено удостоверяват този факт. В разбора също по този начин се споделя, че построяването на тим за шампионатите от Топ 5 от идващите по мощ шампионати е най-често срещаният метод за влизане в огромното футболно семейство на Европа - това се е случило при 48 % от тимовете.

Следва допълнението на тима от младежката академия или Б-отбора на клуб от огромните 5 шампионати. Най-много това се случва в Испания, където опцията за дебют на локален млад гений е сред 39% до 50%. Другата наклонност е, че са единствено единици футболистите, които могат да стигнат до топ 5 шампионатите от страни отвън топ 20. Така да вземем за пример нито един състезател от България не играе в топ 5, което продължава към този момент години, а най-високо състезаващите се български футболисти сега са тези в Португалия и Русия, които заемат 6-о и 7-о място в ранглистата на шампионатите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР