Нидерландските избиратели, изглежда, са готови да дадат на консервативната партия

...
Нидерландските избиратели, изглежда, са готови да дадат на консервативната партия
Коментари Харесай

Нидерландците се готвят да преизберат Марк Рюте с тридневно гласуване

Нидерландските гласоподаватели, наподобява, са подготвени да дадат на консервативната партия на премиера Марк Рюте нов четиригодишен мандат на национални избори, които ще продължат три дни. " Ройтерс " отбелязва, че започващият през днешния ден избор, чийто " главен " ден би трябвало да е в сряда, е самобитен референдум за строгите ограничения против COVID-19.

Страната забрани събирания на повече от двама души, затвори заведения за хранене и питейни заведения и за пръв път от Втората международна война вкара вечерен час. Гласуването продължи три дни, с цел да се обезпечи обществено разграничаване в изборните секции. По-голямата част от гласоподавателите насилствено поддържат затварянето.

Рюте се кандидатира като " сигурен избор и мисля, че на това откликват огромна група гласоподаватели, " сподели Рем Кортевег от института " Клингендел ", мозъчен концерн със седалище в Хага, представен от Ройтерс.

Министърът-председателят, който е на 54 година и е на поста от 2010 година, е измежду най-дълго заемалите поста водачи в Европа. От една страна, реакцията против ковид бе придружена с гафове като непрекъснати промени на разпоредбите за маски и постепенно разпространяване на имунизацията. От друга, властта обезпечи задоволително добър потенциал на лечебните заведения по време на предходните талази през 2019 година Правителствената поддръжка за фирмите поддържа безработицата единствено на 4% и това притъпява икономическата болежка от продължителното затваряне.

Три анкети, оповестени тази седмица, демонстрираха, че партията VVD на Рюте взема 24-26% от гласовете спрямо 11-14% за най-близкия противник, антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, най-голямата опозиционна партия.

 Герт Вилдерс
© Reuters

Герт Вилдерс

Няма " време за опити "

" Вярвам, че при рецесия... хората гледат на сегашния водач и не се занимават доста с опити, " сподели Вилдерс. Това е първият избор от две десетилетия, в който миграцията не е водещ въпрос. Вилдерс води акция за повече разноски за опазване на здравето и дребния бизнес, както и против комендантския час, довел до вълнения при въвеждането му.

Сред другите огромни партии - лейбъристите, зелените леви и про-образователните партии - D-66 се борят с дясноцентристките християндемократи за третото място. Две или три от тях евентуално ще се причислят към нова коалиция, ръководена от VVD.

След компликациите през последната година обаче някои гласоподаватели се двоумят. " Не се усещам подсилен от партията отпред в този момент и просто не знам за кого ще гласоподавам, " сподели притежателят на кафене Яп де Виндър в Лайден, който сподели, че нормално е подкрепял VVD. " През последната година... продадох всичко, което можех, единствено с цел да спася бизнеса си, " сподели Де Виндър, който трансформира кафенето си в деликатес, с цел да остане на повърхността по време на заключването.

Националният институт по опазване на здравето (RIVM) предложи да не се облекчава бързото блокиране на ограниченията с аргумента, че лечебните заведения към момента могат да бъдат претрупани в трета вълна от пандемията, подпомагана от по-заразни разновидности на вируса. Макар държавното управление на Рюте да бе измежду последните почнали с имунизирането в Европа, се чака дозите да са обхванали 10% от популацията до края на март. Според държавните прогнози всеки, който желае ваксина, ще може да я е получил до юли. " Имаме светлина в края на тунела... само че може в действителност да отнеме известно време, преди да стигнем там ", сподели Рюте на последната си предизборна конференция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР