Нидерландия преразглежда своето пенсионно законодателство, за да създаде по-устойчива система

...
Нидерландия преразглежда своето пенсионно законодателство, за да създаде по-устойчива система
Коментари Харесай

„Революционният“ ремонт на една от най-добрите пенсионни системи в света

Нидерландия преразглежда своето пенсионно законодателство, с цел да сътвори по-устойчива система в едно застаряващо общество, където все по-малко хора стоят при еднакъв шеф през целия си трудов живот. Новият закон се приготвя от години и ще изисква големи промени: пенсионните фондове ще би трябвало да основат по-персонализирани и транспарантни сметки за участниците.
1. Защо нидерландският пенсионен бранш е значим?
Това е най-големият пенсионен бранш в Европейския съюз с активи от 1.71 трилиона евро към първото тримесечие на 2022 година, съгласно Нидерландската централна банка. Страната има една от най-хубавите пенсионни системи в света, на второ място след Ирландия в Глобалния пенсионен показател на Mercer за 2022 година
2. Защо държавното управление трансформира пенсионната система?
Нидерландското население застарява. Възвръщаемостта понижава, до момента в който продължителността на живота продължава да пораства. Коефициентите на покритие на пенсионните фондове, индикатор за кредитоспособност, са под възходящ напън. Пенсионните заплащания за фондовете ставаха все по-скъпи и полемиките за правата зачестиха.

Прозрачността евентуално е главният мотив през последните няколко години “, сподели Бас ван Занден, старши пенсионен анализатор на Rabobank. „ Пенсионерите смятаха, че не са обезщетени задоволително за инфлацията, до момента в който младежите бяха с усещането, че няма да има задоволително пари “, сподели той.

Друг проблем е, че актуалната система се основава на схващането, че хората остават при еднакъв шеф през целия си трудов живот, нещо, което също се трансформира, съгласно Агнес Джоузеф, пенсионен специалист в Achmea.

„ Стана доста скъпо “, сподели Джоузеф и изяснява, че вноските порастват, а компенсациите понижават. „ Пенсионните фондове всяка година се опасяваха, че може би би трябвало да понижим компенсациите, тъй като лихвените проценти бяха толкоз ниски и дълголетието се усилваше. “
3. Какво ще се промени?
Реформата има за цел да направи разпределението на пенсиите по-персонализирано и транспарантно. Вместо да слагат всички пенсионни заплащания в една огромна кошница, спестителите ще получат персонални такива. От фондовете ще се изисква да вършат записи за персоналната част от груповите пенсионни активи за всеки член, което значи, че възвръщаемостта на всеки ще зависи от личния му принос.

Ще се прави и възстастово разграничаване. Фондовете ще могат да поемат по-голям риск, когато влагат вноски от по-младите, до момента в който хората, които са по-близо до пенсиониране, ще бъдат обект на по-несклонен към риск метод.
4. Как новият закон ще се отрази на пенсионните фондове и пазари?
Понастоящем пенсионните фондове употребяват един микс от активи, излагайки всички членове на един и същи вид такива. Преминаването от система с дефинирани приходи към система с дефинирани вноски ще вкара вложение през целия витален цикъл. Този вид вложение излага участниците на по-разнообразна композиция от активи.

При вложение през виталния цикъл видът рискови активи в портфейла може да се поправя според от предстоящата възраст за пенсиониране на участника. По-младият човек ще има повече време да компенсира евентуалните загуби, тъй че е по-вероятно да бъде изложен на по-рискови класове активи. Експозицията към рискови активи е понижена за участниците, които са по-близо до пенсиониране.

Промяната ще има най-голямо влияние върху метода, по който се ръководи съпответстващия портфейл, сподели Ван Занден. Тези съответстващи портфейли нормално се състоят от облигации и суапове и се употребяват от пенсионните фондове за хеджиране на техните лихвени проценти.
5. Какви са опасенията по отношение на новата система?
Бяха изразени опасения по отношение на това дали държавното управление е взело поради в задоволителна степен голямото влияние, което тази смяна ще има върху доставчиците на пенсии и жителите. Пенсионната сметка на всеки работещ човек в Нидерландия ще би трябвало да бъде актуализирана и критиците се тормозят, че новата система няма да облагодетелства еднообразно всяка възрастова категория. Съдът предизвести, че може да бъде залят от правосъдни каузи от хора, които не са съгласни с преразпределението.

Хората на възраст към 40 или 50 години може да натрупат и употребяват по-малко пенсии, в сравнение с биха имали от сегашната система. Възникнаха въпроси дали работодателите или пенсионните фондове ще компенсират тази „ дупка в пенсиите “. Джоузеф, който разказа новото законодателство като „ революционно “, сподели, че са били изразени и опасения по отношение на това какъв брой добре е приспособено то за по-скромин средства.
6. Кога ще се случи?
Законодателството към момента би трябвало да бъде утвърдено от на горната камара на нидерландския парламент. Преходният интервал за пенсионните фондове ще стартира през юли 2023 година До януари 2027 година се чака всички пенсионни фондове в Нидерландия да действат по новото законодателство.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпенсионна система Нидерландия промяна застаряващо население пенсионни фондове ПоследниНай-четениЛични финанси 36 „ Революционният “ ремонт на една от най-хубавите пенсионни системи в света Регулации 116 Играчи на Fortnite ще си получат назад суми за общо $245 млн. Компании 904 Tesla спря работата в най-важния си цех Списанието 884 Български камери на Луната и на Марс Накратко 5964 Вечерни вести: Депутатите удължиха бюджета; Русия стопира петрола за Европа Индустрии 4169 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Енергетика 3914 Русия стопира петрола за страните, въвели ценовия таван Регулации 3581 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Всички новини14:37 Бюджет и финанси 36 Минималната работна заплата – сред популизма и реалносттаОще от Лични финансиВиж всички74% от българите чакат от властта да се оправи бързо с високите цениПо-бедна Коледа: Източноевропейците се броят с високата инфлация
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР