Нидерландия обяви нови правила, ограничаващи износа на определено оборудване за

...
Нидерландия обяви нови правила, ограничаващи износа на определено оборудване за
Коментари Харесай

Нидерландия ограничава износа на чипове

Нидерландия разгласи нови правила, ограничаващи износа на несъмнено съоръжение за произвеждане на полупроводници . Те са вследствие на натиска от страна на Съединени американски щати да ограничи продажбата на технология за компютърни чипове на Китай, оповестява БиБиСи.

Правителството показва, че дейностите са подхванати от съображения за национална сигурност. Китайското държавно управление отговори, че решението не е в полза на никоя страна и че ще повлияе на производството на чипове и веригите за доставка.

Мао Нинг, представител на китайското външно министерство, акцентира, че Китай се опълчва на злоупотребата с експортния надзор от страна на Съединени американски щати и потреблението на разнообразни претексти, с цел да завоюват и принудят други страни да наложат софтуерна обсада против Китай.

Съединени американски щати са ангажирани в конкуренция във въоръжаването с Китай за надзор върху доставките на полупроводници, изключително избрани компютърни чипове, употребявани за суперкомпютри и изкуствен интелект. Такива чипове са основали промишленост за 500 милиарда $, която се чака да се удвои до 2030 година Смята се, че който управлява веригите за доставки, мрежата от компании и страни, които създават чиповете, държи ключа към това да бъдеш ненадмината суперсила.

През октомври предходната година Съединени американски щати постановиха необятни експортни ограничавания върху доставките на американски принадлежности за произвеждане на чипове в Китай, с цел да предотвратят потреблението на тяхната технология за подсилване на армията на Пекин.

За да бъдат обаче ефикасни рестриктивните мерки на Съединени американски щати, е належащо други основни снабдители, като Нидерландия, да обединят напъните си с тях.

Според холандския министър на външната търговия и съдействието за развиване, заради метода, по който избрани чипове могат да бъдат употребявани, те могат да дадат основен принос за избрани напреднали военни приложения.

Неконтролираният експорт на артикули и технологии евентуално основава опасности за националната сигурност. Нидерландия носи спомагателна отговорност в това отношение, тъй като тази страна има неповторима водеща позиция в тази област, добави Лизе Шрайнемахер.
 Китай зове Япония да спре да постанова надзор върху износа на чипове
Китай зове Япония да спре да постанова надзор върху износа на чипове

Япония е пренебрегнала мощната съпротива и мнението на Китай в индустрията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР