Нидерландия обсъжда със САЩ и други страни да се изгради

...
Нидерландия обсъжда със САЩ и други страни да се изгради
Коментари Харесай

Нидерландия и САЩ обсъждат военна защита на търговските кораби през Червено море

Нидерландия разисква със Съединени американски щати и други страни да се построи партньорство за военноморска отбрана на комерсиалното мореплаване в Червено море.

Министърът на защитата Кайса Олонгрен съобщи в изявление през днешния ден, че огромните корабни компании от ден на ден заобикалят маршрута през Червено море и Суецкия канал заради нападенията на йеменските бунтовници хути и упорстват за боен конвой на морския път. Суецкият канал свързва Средиземно море с Червено море, което го прави най-краткия морски път сред Азия и Европа. Около 10 % от цялата международна търговия минава от там.

Според Олонгрен това е нещо, което " би трябвало да се прегледа ", защото актуалната отбрана на интернационалните кораби, преминаващи през Червено море, не е задоволителна.

До този миг система за сигурност е построена против пиратството. Такава система бе въведена, като фирмите наемат частни охранители за избран маршрут. При вълната от набези на сомалийски пирати след 2007 година, с помощта на интернационалните старания за поддържането на сигурност в региона на Африканския рог след 2012-2013 година на ротация патрулираха кораби от интернационална коалиция и явлението изчезна.

" Сега постоянно се пазиме от пиратство, само че тук става въпрос за ракети и безпилотни самолети ", споделя Кайса Олонгрен. Затова и сегашната отбрана не е задоволителна, сподели министърът.

Нападенията против корабоплаването от страна на бунтовниците хути са директно свързани с войната в Газа, като от началото на войната подкрепяните от Иран бунтовници хути неведнъж нападнаха Израел с дронове и ракети, само че наред с това и кораби в Червено море.

Още на 4 декември Съединените щати оповестиха, че водят дейни полемики с интернационалните сътрудници за основаване на военноморска оперативна група в района на Червено море, която да противодейства на опасността и да обезпечи безвредното прекосяване на комерсиалните кораби.

Към момента има и пленени кораби с българи на борда - първият подобен Galaxy Leader се намира в ръцете на хутите, които направиха и изказване за него, за втория подобен - корабът " Руен " - към момента не е доказано, само че по първична информация това ще е първото от доста години нахлуване на сомалийски пирати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР