Нидерландия е първият четвъртфиналист на Мондиала в Катар, след като

...
Нидерландия е първият четвъртфиналист на Мондиала в Катар, след като
Коментари Харесай

Нидерландия е първият четвъртфиналист

Нидерландия е първият четвъртфиналист на Мондиала в Катар, откакто съкруши Съединени американски щати с 3:1 в откриващия дуел от етапа на елиминациите. Главна роля за триумфа на “лалетата ” изигра Дензъл Дъмфрис, който първо асистира на Мемфис Депай (10) и Дейли Блинд (45) за идентични голове преди почивката, а след това самичък осъществя третия в 81-вата, а също така избави един сигурен гол. Пет минути преди третото попадение американците бяха понижили резултата посредством Хаджи Райт, само че футболистът на Интер умъртви очакванията им и разчисти пътя на своя тим към идната фаза. Там противник на европейците ще бъде Аржентина или Австралия.
Играчите от Ниската земя се постановиха поради отличната си успеваемост. Янките имаха своите шансове, като още в 3-тата минута Кристиан Пулишич пропусна самичък против вратаря. След това обаче “оранжевите ” демонстрираха класа и справедливо надвиха.
Отборът на Луис ван Гаал стигна до този конфликт, откакто предстоящо завоюва групата си, в която бяха още Катар, Сенегал и Еквадор. Американците пък финишираха втори в компанията на Англия, Уелс и Иран.
Нидерландците излязоха със същите 11, с които започнаха и против Катар в последния си дуел от групата. В отбрана Юриен Тимбер отново беше предпочетен пред Матайс де Лихт, а в офанзива позиция заеха Мемфис Депай и Коди Гакпо.
14 Феновете на Нидерландия - Съединени американски щати, 1/8-финал на Мондиал 2022
Само една смяна имаше пък при янките. В нахлуване титуляр беше Хесус Ферейра вместо Хаджи Райт.
Може би изненадващо дуелът започва с напън на американците и още в 3-тата минута те направиха 100-процентов пропуск. Тогава Кристиан Пулишич се оказа самичък против вратаря Ноперт, който обаче съумя да избави удара му.
Футболистите в бяло продължиха да бъдат по-активни и в 7-ата Пулишич центрира рисково отляво, само че този път Нейтън Аке се намеси и почисти.
Нидерландците обаче изчакаха своя момент и той пристигна в 10-ата минута. Тогава те стигнаха до попадение на Мемфис Депай след асистенция на Дъмфрис.
Тимът на Съединени американски щати не се тормози и незабавно опита да изравни с няколко акции. И този път обаче " лалетата " хитро използваха идната им добра опция и в 17-ата минута проведоха контраофанзива, която обаче Дейли Блинд приключи с извънредно неакуратен изстрел.
Отборът от Ниската земя продължи да стои основно в своята половина, оставяйки противника да води играта. Дълго време обаче не последваха никакви положения и пред двете порти. Играчите на Ван Гаал успяваха ловко да стопират офанзивите на американците, освен това без нарушавания.  
Това принуди футболистите на Съединени американски щати да пробват и удари отдалеко и тъкмо подобен направи Тимъти Уеа в 43-тата минута, само че и в тази обстановка обаче Ноперт показва класа и отрази.
Минута по-късно десният бек Сержиньо Дест напредна с топката до наказателното поле на Нидерландия, само че не съумя да нанесе прекрасен шут.
Подобно на първия гол, нидерландците се възползваха от тези пропуски и на собствен ред вкараха топката в мрежата. Секунди след приключването на постоянното време на тази част те съвсем повториха обстановката от 10-ата минута и поведоха с 2:0, като този път Дейли Блинд засече паса на Дъмфрис.
По време на паузата Ван Гаал направи две промени в състава на " лалетата ", вадейки от игра Клаасен и Де Роон.
Янките пропуснаха добър късмет да понижат в 49-ата, когато Маккени смъкна с глава в наказателното поле на съперника, само че Тим Риъм не съумя да ритне добре.
В ответната офанзива обаче американците за малко да си вкарат автогол, когато Цимерман несъзнателно отклони топката, само че на вратата Мат Търнър внимаваше.
Последваха още две рискове пред вратата на Нидерландия, само че гол не падаше.
Мемфис подсети за себе си в 61-вата с подъл удар, който обаче Търнър отрази. Десет по-късно стражът на Арсенал още веднъж избави, а при добавката " извади " и удар на Депай с глава.
Точно четвърт час преди приключването на постоянното време резервата на Съединени американски щати Хаджи Райт (75) получи късмет да понижи, като задмина вратаря и стреля, само че тъкмо пред голлинията Дъмфрис мазета.
От разиграване след последвалия корнер обаче американците върнаха единия гол. Точен беше Райт след съвсем невиждано засичане на пас на Пулишич.
Така интригата беше върната и футболистите от Съединени американски щати се хвърлиха за втори гол, само че бяха осъдени. В 81-вата никой не покри Дъмфрис на далечната греда след центриране на Блинд и играчът на Интер умерено осъществя за 3:1.
Това попадение постави завършек на очакванията на отбора на Съединени американски щати и за " лалетата " беше елементарно да задържат задатъка си. Четвъртфиналният мач с присъединяване на Нидерландия ще е в петък от 21.00 ч.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР