НИАМЕЙ, Нигер (AP) — Военните власти на Нигер оттеглиха разрешителното

...
НИАМЕЙ, Нигер (AP) — Военните власти на Нигер оттеглиха разрешителното
Коментари Харесай

Нигер анулира разрешителното за експлоатация на френска компания в голяма уранова мина

НИАМЕЙ, Нигер (AP) — Военните управляващи на Нигер отдръпнаха разрешителното за употреба на огромна уранова мина от френската компания Orano, сподели компанията, доста ескалирайки напрежението сред военната хунта и някогашната колониална мощ на страната.

Нигер, страна без изход на море с 26 милиона поданици, е седмият по величина снабдител в света на уран, употребен за производството на оръжия и нуклеарна сила. През 2022 година страната е доставила над една четвърт от урана, употребен в Европейския съюз, съгласно организацията за нуклеарна сила на блока, което я прави вторият максимален източник на уран след Казахстан.

Преди последния боен прелом година Нигер беше главният сътрудник на Запада в стопанската система и сигурността в Сахел, големият район на юг от пустинята Сахара, който се трансформира в гореща точка за принудителен екстремизъм. Но военната хунта, която завзе властта с обещанието да прекъсне връзките със Запада, даде обещание да преразгледа минните концесии в страната и подреди изтеглянето...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР