Хунтата на Нигер печели надмощие над заплашващата военна сила на регионалния блок, казват анализатори

...
НИАМЕЙ, Нигер (AP) — Една седмица след изтичането на крайния
Коментари Харесай

НИАМЕЙ, Нигер (AP) — Една седмица след изтичането на крайния срок за бунтуващите се войници в Нигер да възстановят сваления президент на страната или да се изправят военна намеса, хунтата не се съгласи. Не са предприети военни действия и лидерите на преврата изглежда са взели надмощие над регионалната група, която е отправила заплахата, казват анализатори.

Западноафриканският блок ECOWAS даде войниците, които свалиха демократично избрания Нигер Президентът Мохамед Базум до миналата неделя да го освободи и възстанови на поста или те заплашиха с военни действия. В четвъртък блокът нареди разполагането на сили в готовност за възстановяване на конституционното управление в Нигер, като Нигерия, Бенин, Сенегал и Кот д'Ивоар заявиха, че ще дадат войски.

Но не е ясно кога, как или ако войските ще се разположат. Този ход може да отнеме седмици или месеци, за да се задвижи и докато блокът решава какво да прави, хунтата набира власт, казват някои наблюдатели.

„Изглежда, че пучистите са спечелили и ще останат. .. Пучистите държат всички карти и са циментирали управлението си“, каза Улф Лаесинг, ръководител на програмата за Сахел във фондация „Конрад Аденауер“, мозъчен тръст.

Едва ли ECOWAS ще се намеси военно и ще рискува въвличайки Нигер в гражданска война, каза той, добавяйки, че ECOWAS и западните държави вместо това вероятно ще притиснат хунтата да се съгласи на кратък преходен период.

Европа и Съединените щати няма да имат друг избор, освен да признаят хунтата за да продължи сътрудничеството в областта на сигурността в региона, каза Лаесинг.

Превратът от 26 юли се разглежда като голям удар за много западни нации, които гледаха на Нигер като на един от последните си партньори в пронизания от конфликти Регион Сахел на юг от пустинята Сахара, с който биха могли да работят, за да отблъснат нарастващия джихадистки бунт, свързан с Ал Кайда и групировката Ислямска държава. САЩ и Франция имат повече от 2500 военни в региона и заедно с други европейски държави са инвестирали стотици милиони долари във военна помощ и обучение на силите на Нигер.

Все още нямаше много яснота какво ще се случи дни след като ECOWAS обяви разполагането на сили в режим на готовност.

Среща на началниците на отбраната на региона беше отложена за неопределено време. Очаква се Африканският съюз да проведе среща в понеделник, за да обсъди кризата в Нигер. Съветът за мир и сигурност на групата може да отмени решението, ако прецени, че мирът и сигурността на континента са застрашени от намеса. че ECOWAS гледа на използването на сила като на последна мярка, каза Нейт Алън, доцент в Африканския център за стратегически изследвания.

„Предвид вероятните предизвикателства, пред които ще се изправи една намеса (използването на сила би ) изискват висока степен на консенсус и координация не само в рамките на ECOWAS, но в рамките на Африканския съюз и международната общност като цяло“, каза той.

Но онези, които имат връзки с хунтата, казват, че се готвят за битка , особено след като войниците не желаят да преговарят, освен ако ECOWAS не признае своя лидер, генерал Абдурахман Чиани, който свали президента, за нов владетел.

„ECOWAS настоява (хунтата) незабавно да освободи президента Базум и го възстанови като държавен глава. Това шега ли е?" каза Инса Гарба Сайду, местен активист, който помага на новите военни управници на Нигер с техните комуникации и казва, че е в пряк контакт с тях. „Независимо дали Базум ще подаде оставка или не, той никога повече няма да бъде президент на Нигер.“

С течение на времето има нарастваща загриженост за безопасността на Базум, който оттогава е под домашен арест със съпругата и сина си преврата. Близки до него казват, че положението му се влошава с липса на вода, електричество и храна. Хунтата на Нигер каза на висш американски дипломат, че ще убият сваления президент, ако съседните страни се опитат да се намесят с военна интервенция, за да възстановят управлението му, две Западни официални представители казаха пред Асошиейтед прес.

Повечето нигерийци се опитват да живеят живота си, докато противопоставянето между лидерите на преврата и регионалните държави продължава.

В по-голямата си част улиците в столицата Ниамей е спокойна със спорадични джобове на демонстрации на прохунта. Всички демонстрации на про-Базум бързо се заглушават от силите за сигурност.

В неделя хората маршируваха, караха велосипеди и караха през центъра на Ниамей, скандирайки „долу с Франция” и изразяване на гняв срещу ECOWAS.

„Нигер е в плачевно положение. Ние сме много щастливи, че имаше държавен преврат. Сега всеки може да излезе на улицата без проблем... (но) ако ECWOAS позволи на хората да атакуват Нигер, това ще пресече червена линия“, каза жителят Саиду Исака.

В петък стотици хора, мнозина, развяващи руски знамена, маршируваха към френската военна база с искане французите да напуснат. Наемниците от свързаната с Русия група Вагнер вече действат в няколко други африкански държави и са обвинени в извършване на нарушения на човешките права. По-рано този месец по време на пътуване до съседно Мали, което също се управлява от военен режим и сътрудничи на Вагнер, според съобщенията хунтата е помолила наемниците за помощ.

Бубакар Адаму, шивач в столицата, каза, че са направили най-малко 50 руски знамена през седмиците след преврата.

Но много нигерийци нямат време за протести и са по-фокусирани върху изхранването на семействата си.

Страната на около 25 милиона души са едни от най-бедните в света и суровите пътувания и икономическите санкции, наложени от ECOWAS, оказват влияние.

Муса Ахмед, продавач на храни в Ниамей, каза, че цените на хранителни продукти като тъй като олиото и оризът се бяха увеличили с 20% след преврата и нямаше достатъчно електричество за захранване на хладилниците в магазина му. Нигер получава до 90% от енергията си от съседна Нигерия, която прекъсна част от доставките й.

Хуманитарни групи, които вече се бореха с предизвикателствата да помогнат на повече от 4 милиона души, нуждаещи се от хуманитарна помощ казват, че кризата ще влоши и без това тежката ситуация.

„Не можем да надценим въздействието върху цивилните, както по отношение на хуманитарните нужди, така и на нуждите от защита, когато военните императиви имат предимство пред гражданското управление“, каза Ян Егеланд, секретар общо за Норвежкия съвет за бежанците.

Очаква се санкциите и спирането на помощта за развитие да окажат драматично въздействие върху условията на живот в страна, която вече е под тежко напрежение, каза той.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР