NFT - Kакво е това животно и как ще помогне

...
NFT - Kакво е това животно и как ще помогне
Коментари Харесай

NFT - шансът на творците да се хранят от изкуството си

NFT - Kакво е това животно и по какъв начин ще помогне на създателите?

Наричаме я Калина. Художничка, за която всяка творба е изправена пред въпроса ще бъде ли продаденa. Отговорът на този въпрос към този момент има две елементи. Преди и след.



Преди,

когато Калина можеше да разчита само на галерии и изложения, с цел да продаде картините си. Това коства пари и продажбата е допустима единствено в избран ден и час. Другата опция е Калина да качи картините си в интернет, където един път продадени, те стопират да носят облага за нея.

След...

Светът е дал нова опция и тя е всеки създател като Калина да постави щемпел “NFT” на творбата си и по този начин да го трансформира във валута. Картината ѝ ще бъде приета за оригинал и Калина ще печели пари освен от продажбата ѝ, а и от всяка ПРЕпродажба.

Или другояче казано NFT е опция всяко произведение на изкуството да бъде качено (срещу пари) в платформа, която потвърждава, че това произведение е оригинал, който може да бъде продаван и препродаван в избрана криптовалута .



ТОВА НЕ Е ИЗМИСЛЕНА ИСТОРИЯ, А СВЕТОВНА ТЕНДЕНЦИЯ

Първият българин, който се включи в нея: Калоян MZK Тошев

Да, Калоян може да ви накара да повярвате, че цифровото изкуство не е за подценяване, въпреки към него да няма платна, бои, моливи и креативен безпорядък.

И все пак да се изхранва от гения си преди било по-трудно.

Калоян Тошев, художник:

" Дигиталното изкуство постоянно е имало потребност от нещо такова. Аз като един цифров създател към този момент 17 години постоянно съм имал проблем да си продавам изкуството. Винаги ми се е налагало да го продавам под някаква форма вид фланелки, вид постери. Това е компликация, която стои пред всички цифрови актьори. NFT-тата трансформираха това - ние започнахме да продаваме изкуството си. Това, което прави огромната смяна за нас е, че когато някой препродаде тази картина на някой различен, ние взимаме 10% от продажбата. Такова нещо в никакъв случай не е имало до момента в изкуството. Микеланджело може да е продал картината си за 100 $, след това да е станал прочут, тази картина се продава за милиони на някой различен, той пък я препродава за 10 милиона и Микеланджело не взима нищо от това. "

ДА ГОВОРИМ В ЦИФРИ

Благоприличието не ни разрешава да попитаме Калоян какъв брой получава от тази форма на продажба, само че през днешния ден в криптопортфейла му има... задоволство. Казва, че изкарва 80% от приходите си с помощта на опциите на NFT.

Картините, които е продал, не престават да му носят приходи от препродажби. И парите, които натрупа в криптопортфейла си всеки един миг могат да бъдат обърнати в евро.

За да направи първата си такава продажба обаче, за доста малко минал през разочарованието.

Калоян Тошев:

Две седмици по-рано започнах да подвигам звук, че ще пущам картини, които се продавам онлайн. Идеята ми беше да е като онлайн галерия. Вдигнах звук, пуснах го и... нищо не се случи. Никакъв интерес, никой не си купи нищо. В главата ми беше - явно не ставам за актьор, тъй като свърших всичко от маркетинг позиция. Два дни по-късно един актьор от Америка наддаде за една от моите картини. Други колекционери пък са видели, че той наддава, наддали са и те. И за 24 часа продадох четирите картини.

КОЛКО ТРУДНО ИЛИ КОЛКО ЛЕСНО Е? И КОЛКО СТРУВА?

Платформите, в които може да бъде качено творбата, са няколко. При всички тях е толкоз комплицирано да качиш творбата си, колкото е комплицирано да качиш фотография в обществените мрежи. Единственото друго е, че в този случай качването коства пари - първична инвестиция, която може да бъде възвърната, в случай че някой купи творбата.

Калоян Тошев:

В началото, с цел да основа NFT, би трябвало да дам пари, с цел да създадеш едно NFT сега излиза към 100-150 $. Всичко варира според от платформата. Това може да наподобява загуба първоначално, само че след това, в случай че можеш да намериш покупател, който да го вземе за по-голяма сума - инвестицията се оправдава. Много хора си мислят, че влизаш, създаваш го и към този момент си богат - само че в действителност въобще не е по този начин. Ние, създателите би трябвало да седнем, да си намерим купувачи. Това е като общоприетите продажби, само че цифрово.

За читателите на Българска национална телевизия Калоян издава най-важните стъпки:
Акаунт в Twitter и присъединение към NFT общността там - точно тази платформа е златната среда за NFT-предприемачите и артистите сега. Там те споделят творбите си и стигат до възможни купувачи.Второто, което може и да изпревари първото са знанията, които човек би трябвало да натрупа за криптовалутите.Избор на произведения за продажба и избор на платформа, в която да бъдат предлагани.Разговори с купувачи.

СВЕТЪТ ПОЛУДЯ(ВА) Пожарна охрана ТАЗИ МОДА

Докато в България има към 50 души, които продават творенията си по този метод, NFT към този момент е доста известно на Запад, в това число измежду доста звезди. Парис Хилтън, Снуп Дог, Джони Деп, Еминем, Серина Уилямс- това са единствено част от известните лица, които употребяват новата опция.

Джони Деп разгласи, че ще продаде оцветени от него картини, като всяка картина е разграничена на 11 000 дребни цифрови части, които могат да бъдат купени от хората и препродавани безчет пъти.



Парис Хилтън продаде цифрова кукла със своя облик за над 1 милион $.



Еминем също се впусна в света на криптовалутите и завоюва към 1,8 милиона $ от това. Продаде виртуални фигури на герои от видеата си и истински фрагменти от свои творби.



КАКВО МОГАТ ДА ЗАГУБЯТ ТВОРЦИТЕ?

Първоначалната си инвестиция при качването на творбата.

БЪДЕЩЕ НЕОПРЕДЕЛЕНО

До къде ще стигне светът на криптовалутите е въпрос, по който може да се напише и най-дългият пъстър роман и най- бързо свършващата история.

Може да е ария, може да е картина, може да е видео, може да е цяла книга в PDF формат - взимам този файл и сътворявам NFT с него и към този момент намирам покупател, на който да го продам, споделя Калоян.

Развоят на събитията в криптосвета не може да върви с безапелационни обещания. На този стадий обаче NFT е глътка въздух за всеки, който е в обувките на Калина и Калоян и мечтае изкуството му с изключение на да е красиво, да може да храни.

След ва продължение...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР