НФСБ предлага пакет от мерки за реална финансова помощ от

...
НФСБ предлага пакет от мерки за реална финансова помощ от
Коментари Харесай

НФСБ с нови предложения в защита на туристическия бизнес

НФСБ предлага пакет от ограничения за действителна финансова помощ от страна на страната към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически организации за справяне с рецесията в бранша на туризма. Промените в Закона за ограниченията и дейностите при изключително състояние бяха импортирани през днешния ден в деловодството на Народното събрание, оповестиха от партията.
Първото предложение е страната отчасти да поеме 60 % (при мярка 60:0) от заплатите на средносписъчния състав на компании, които се занимават с туризъм по отношение на юни, юли и август, предходната година .
Срещу това работодателят поема уговорката да резервира служащия до една година. В случай, че служащият бъде освободен преди тази 1 година, притежателят на компанията връща получените суми на страната.
Втората мярка дава правото на министъра на туризма да издава ваучери за настаняване в туристически обекти за минимум 7 дни период. Ваучерите са най стойност 210 лева и могат да се употребяват единствено за вътрешен туризъм. Ваучерът е на стойност 210 лева, защото са планувани по 30 лева дневно, в границите на 7 дни. В случай, че почивката е на по-висока цена, тя се доплаща от съответния служащ или чиновник във компанията.
Отново такива ваучери, само че на стойност 100 лева – страната дава и на учащите се – за зелени учебни заведения, надпревари, туристически визити и други, като мярката да е годна до 31.12.2021 година
Целта е да се подкрепят дребните туристически обекти като къщи за посетители, фамилни хотели и други. По този метод да се упражнява напън – обектите за настаняване да оферират спомагателни бонуси като спомагателни дни за отмора (повече от плануваните 7 дни) за същите пари, с цел да се привлекат клиентите. Също по този начин - да се подтикват и четири, и пет-звездните хотели за понижаване на цените, с цел да се възползват от тази държавна мярка.
В препоръчаните законодателни текстове са разказани механизмът за издаване на ваучери, както и метода за погашение от Министерството на туризма.
посредством извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).
Следващата смяна задължава концесионерите и наемателите на плажове да дават безплатно (безплатно) всички плажни уреди, според утвърдени схеми от Министерството на туризма . Срещу това те ще получат 50 % понижение на дължимата концесионна такса или наем.
На четвърто място – предлага се до 1 година след анулация на изключителното състояние Общинските препоръки ще могат да трансформират или анулират туристическия налог.
Следващата смяна е понижаване на Данък добавена стойност за всички оператори на туристически услуги на 9 % за интервал до 31.12.2021 година
На шесто място - в плануваните 172 млн. лева безплатна финансова помощ за бизнеса (грантове) преимущество да имат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически организации.
НФСБ предлага и
НФСБ предлага измененията и показва финансови планове за тях:
По член 26 за погашение на 60 % от заплатите са планувани 46 146 000 лева Тази сума да бъде заделена от плануваните 1.5 милиарда лева по мярката 60:40, защото последната не намира нужната поддръжка.
По член 27 за погашение на ваучерите нужната сума е 657 160 000 лева
За намаляването на концесионните такси на концесионери и наематели на плажове са нужни 4.5 млн. лева ., като тази сума е налична в бюджета на Министерството на туризма от неосъществени реклами – т.е. тези пари няма да се търсят от държавния бюджет.
Така, общата стойност на ограниченията в интерес на туризма е под 650 млн. лева, против които се подсигуряват приходи от няколко милиарда лв..
Данните сочат, че през летния сезон у нас от туристически услуги са се възползвали към 9 млн. туристи. С препоръчаните ограничения към 2.8 млн. обезпечени лица, както и над 700 хиляди възпитаници отчасти ще компенсират отсъствието на задграничните туристи, само че ще спасят сектора от банкрут.
Предложенията за промени в Закона са необятно разисквани и утвърдени от главните организациите в туристическия отрасъл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР