Незнайно защо е прието за полезно да се консумира само

...
Незнайно защо е прието за полезно да се консумира само
Коментари Харесай

Най-брадатите митове за вредата от свинското месо

Незнайно за какво е признато за потребно да се употребява единствено кокоше и пилешко месо, написа zdrave.to. Привържениците на здравословния метод на живот отхвърлят свинското месо, макар че то има голям брой хранителни детайли, богато е на витамини и потребни мазнини. Вижте най-разпространените легенди в това отношение.

Мит първи. Не би трябвало да се яде свинско, в случай че човек е решил да отслабва.

Истината. Свинското месо преди всичко е белтъчина от скотски генезис. Белтъчините са нужни за последователното намаление на тежестта и подсилване на мускулните нишки. При чести физически натоварвания свинското не разрешава на тъканите да увиснат и оказва помощ за оформяне на мускулен релеф. С възрастта организмът губи мускулна маса. Човек може да я възвърне единствено с белтъчини от скотски генезис. Следователно свинското месо е уместно за тази цел.

Мит втори. Говеждото е по-полезно от свинското.

Истината. За разлика от говеждото и овнешкото свинското месо съдържа тиамин - витамин В1. Той е нужен на човешкия организъм за преобразуването на храната в сила. Също по този начин тиаминът оказва позитивно въздействие върху функционалността на сърцето и съдовете, на нервната система и органите от стомашно-чревния тракт. И защото тиаминът не се запасява в организма, е належащо да се обезпечи постъпването му с храната. Освен това свинското месо е богато на голям брой други витамини от група В, също и минерали, измежду които цинк, селен и фосфор. Единственият детайл, по който свинското отстъпва на говеждото, това е желязото. Но разликата е незначителна, заради което това не се счита за минус.

Мит трети. Свинското месо е доста мазно.

Истината. Количеството лой в свинското се контролира от породата, храненето на животните и частично - метода на заколване. Средно мазнината съставлява от 10 до 20%. Всяко алено месо, в това число и свинското, съдържа както наситени, по този начин и ненаситени мазнини. Пропорциите са равни. За намаление на рисковете, които са свързани със свинската лой, диетолозите поучават да избирате постно месо или да изрязвате мастните прослойки, преди да сготвите месото.

Мит четвърти. Свинското месо потиска сърдечната активност.

Истината. Най-разпространената причина за гибел в света са заболяванията на сърдечносъдовата система. Затова лекарите отделят голямо внимание на рисковете за нейното увреждане. Но към този момент учените не са удостоверили връзка сред аленото месо и болесттите на сърцето и съдовете.

Резултатите от проучвания са разграничени в доказателствата: едни откриват последици, други - не. Затова пък е станало ясно, че холестеролът в свинското по никакъв метод не въздейства на повишението на холестерола в кръвта на индивида. Пък и наситените мазнини не оказват отрицателно въздействие върху човешкия организъм, в случай че човек употребява умерено свинско месо и не подценява физическите извършения.

Мит пети. Свинското месо съдържа доста отрови.

Истината. Този слух е последица от различен, че свинското месо има неприятна система за детоксикация. И двете изказвания не са правилни. Всички животни имат идентична система за дестилация и изкарване на токсините - това са черният дроб и бъбреците. И откакто животното не умира от отравяния, значи неговите органи се оправят добре с натоварването. Много постоянно наред с “токсичността ” на прасетата приписват и предразположеност към паразити. По принцип качеството на свинското месо би трябвало да се подсигурява от фермата, където са отгледани животните. Ако не го купувате от частници, няма защо да се безпокоите. В профилираните ферми за животните се грижат ветеринари, а преди да бъде изложено в комерсиалната мрежа, свинското месо се ревизира в лаборатории.

В последна сметка всичко би трябвало да е с мярка, в това число и във връзка с свинското месо. При рационална консумация не би трябвало да се опасявате нито за здравето си, нито за фигурата си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР