Независимо от увеличението цената на газа в България остава значително

...
Независимо от увеличението цената на газа в България остава значително
Коментари Харесай

Цената на природния газ през юли ще е 186,17 лева/мегаватчас

Независимо от нарастването цената на газа в България остава доста по-ниска от цените на европейските газови тържища

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 година, в размер на 186,17 лева/мегаватчас (MWh) (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестява КЕВР.

На тази цена "Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. За юни цената на газа беше 141,36 лева./MWh.

Комисията дефинира цената на природния газ за юли, откакто в доста къс период извърши разбор на предоставените данни и документи, съдържащи се във импортираното на 6 юли 2022 година ценово заявление на "Булгаргаз ". Установено е, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника. В ценовия микс е включено цялото количество по контракта за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан.

Необходимото количество газ за юли е обезпечено от "Булгаргаз " и със подписан контракт за доставка на полутечен природен газ (LNG). Общественият снабдител е изискал предложения и е сключил контракти за доставки и с търговци на природен газ от района. В заявката на "Булгаргаз " се съдържат цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

След осъществената обстойна инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя препоръчаната от "Булгаргаз " цена и тя е понижена от 186,47 лева на 186,17 лева/мегаватчас. Регулаторът откри, че в цената на природния газ са включени разноски в размер на 747 029 лева за потенциал и транспорт на количества до Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски за цената на природния газ за м. юли 2022 година

Основната причина за покачването на цената за юли е нарасналата цена на газа в международен мащаб вследствие на огромното търсене и по-малкото предложение, подбудени от военната експанзия на Русия в Украйна. В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност на енергийните доставки, редица европейски страни също са принудени да подписват краткосрочни контракти, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на интернационалните показатели.

Независимо от нарастването цената на газа в България остава доста по-ниска от цените на европейските газови тържища. От началото на юли междинната стойност на показателите на синьото гориво на най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/мегаватчас (293 лв/мегаватчас), като на 7 юли те доближиха 182 евро/мегаватчас. Дори с новата цена българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще заплащат съвсем двойно по-малко спрямо настоящите цени на интернационалните пазари. За тези консуматори са обезпечени всички нужни количества природен газ за юли.

Комисията удостоверява изразеното към този момент мнение, че от извънредно значение е през идващите месеци "Булгаргаз " да направи оптималното за обезпечаване на дълготрайни контракти за различни доставки. Препоръката на КЕВР е да бъдат подписани контракти с най-малко три различни доставчика с разнообразни способи на образуване на цена на газа. Това ще разреши да се реализира сигурност на доставките и непоклатимост на цените за българските битови и икономически консуматори.

По-рано през днешния ден регулаторът организира намерено съвещание за цената на природния газ за м. юли, в което взе участие заявителят "Булгаргаз ".

Решението на КЕВР за одобряване на цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 година, е оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР