Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестициите в недвижими

...
Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестициите в недвижими
Коментари Харесай

Инвестициите в недвижими имоти в ЦИЕ ще достигнат нивата от 2020 г.

Независимо от продължаващите разстройства, породени от пандемията, вложенията в недвижими парцели за трите тримесечия на 2021 година, възлизат на 7.3 милиарда евро. Те са единствено с 10% по-ниски на годишна база и с към 20% по-ниски в съпоставяне със същия интервал на 2019-а. В разбора си, Colliers предвижда, че в края на тази година размерите ще доближат сходни равнища като през 2020 година - сред 10 и 11 милиарда евро.

Поотделно множеството страни изостават от размерите си преди пандемията, като Полша образува 56% от тези вложения за 2021 година, а Унгария и Словакия са надминали равнищата по отношение на предходната година. Обичайно мощното за покупко-продажби четвърто тримесечие, може да се окаже незадоволително интензивно като размери заради неналичието на разполагаем артикул на доста пазари и продължаващите затруднения при пътуванията на вложителите.

Според Кевин Търпин, районен шеф отдел " Проучвания " в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/, на доста пазари в района са регистрирани леки промени в доходността от първокласните активи. Това е основно заради продължаващата липса на данни за покупко-продажби, които да поддържат по-нататъшни промени. Основното изключение е доходността от индустриални и логистични площи, която се понижи с съвсем 100 базисни точки приблизително за ЦИЕ от първото тримесечие на 2020 година насам, като в Полша доближи над 180 базисни точки. " Нашето мнение остава, че въпреки и някои следващи вътрешни разбърквания да са неизбежни, добре представящите се активи би трябвало да устояват по-добре, с по-голям напън върху вторичните артикули ", отбелязва специалистът.

Офис секторът едвам съумя да се задържи преди всичко

с 36% дял от размера на вложенията за първото деветмесечие на тази година. Логистичният и жилищният бранш не престават да записват все по-високи размери, арестувани само от дефицита на разполагаем артикул за продажба на пазара. Обемите на ритейл бранша не престават да се подхранват от активи като търговски паркове и супермаркети, до момента в който каузи на хотелите остава дребен.

Фондовете от Западна и Северна Европа образуват 42% от целия размер на капиталовия пазар през първите три тримесечия на тази година, като най-вече капитали идват от Германия, Обединеното кралство и Швеция. Капиталът от Централна и Източна Европа  също заема огромен дял - 30% от общия размер.  Чешките вложители са най-активни, с дял от 19% и дават отговор за 53% от вложенията в Чехия  и 80% от размерите в Словакия. Придобивания са регистрирани и в Полша, Румъния, Унгария и България. Активни също са и вложителите от Унгария, както с локални придобивания, по този начин и в целия район, в това число Румъния и Полша.

Коментирайки това, което следва, Кевин Търпин отбелязва, че стопанските системи в целия район се държат относително добре. Въпреки това има няколко казуса, които провокират огромна угриженост и диспути, доста от които ще окажат въздействие върху бранша на недвижимите парцели във връзка с предлагането, търсенето и финансовата досегаемост. На първо място, интеграцията на ESG критерии се трансформира и ще продължи да бъде основен фактор за смяна и триумф при вложението в недвижими парцели. Освен това проблемите, свързани с веригата на доставки и труда, водят до дефицит и повишение на цените на строителните материали и главните съставни елементи и артикули в други браншове. Цените на жилищните парцели се повишават внезапно, предизвиквайки угриженост за тяхната финансова досегаемост, в допълнение към енергийната рецесия и инфлационния напън. В последна сметка потребителят е този, който ще понесе разноските за това, или ще влезем в неразбираем като времетраене интервал на стягане на коланите, до момента в който нещата се успокоят. 

Георги Киров, Партньор I Директор Инвестиционно консултиране, прибавя, че в днешно време е мъчно да се пренебрегне инфлацията, която визира доста аспекти на бранша на недвижимите парцели. " Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните ограничения поради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и подготвена да премине през по-трудни интервали “, споделя той.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР