Независимо от отпадането на граничния контрол след влизането ни в

...
Независимо от отпадането на граничния контрол след влизането ни в
Коментари Харесай

С деца в Шенген – eто какво трябва да знаете

Независимо от отпадането на граничния надзор след влизането ни в Шенген по въздух и море, родителите или възрастните, които пътуват с дете, би трябвало да са подготвени за полицейски инспекции на инцидентен принцип. За това предизвести в изявление за БНР юрист Йорданка Бекирска, посредник и експерт по фамилно право.

Единственото, което ще се изисква отсега нататък при пътешестване по въздух и вода, би следвало да бъде единствено интернационалният паспорт за деца до 14-годишна възраст. Тези, които са от 14 до 18 година, имат персонална карта, която се доближава до персоналната карта на пълнолетните жители, сподели тя.

Личен документ и съпътстващ родител или възрастен са задоволителни за овакантяване на територията на България в посока Шенгенското пространство, разясни Бекирска.

Границата на България се уголемява до територията на всички страни, които са част от Шенгенското пространство – по този начин експертът по фамилно право онагледи смяната след частичното приемане на страната ни в Шенген.

Въпреки че няма да има гранични инспекции, ще се правят полицейски такива, защото децата са рискови пасажери и ще подлежат на спомагателни инспекции на инцидентен принцип.

" Гранична инспекция към този момент няма да има, само че това не значи, че няма да има никаква инспекция. Проверките на полицейските органи по летищата са по този начин ориентирани, че видят ли деца, имат право неотложно да изискат документи на децата и на съпътстващите ги възрастни ", съобщи юрист Бекирска. Затова тя поучава пътуващите с деца да бъдат готови за възможни инспекции на инцидентен принцип.

" Да имат всички нужни документи! Акт за раждане, оригинал и копие от декларациите за единодушие – че другият родител е склонен детето да може свободно да пътува. "

Ако има подадена информация за очевиден риск от " похищение " на детето от родител, проверяващите могат да влязат в базата данни и в случай че детето е в тази база данни, то няма да излети, посочи специалистът.

Децата имат независимо право да пътуват и да се придвижват – това е интернационален стандарт, те имат право на краткосрочни пътувания. Липсата на единодушие на някой от родителите децата да пътуват краткосрочно може да бъде защитена по новия законодателен ред – като се водят каузи пред областен съд, разяснява още Йорданка Бекирска в предаването " Хоризонт до обед ".

По думите ѝ, родител, който се притеснява от похищение, може да желае неотложно ограничаване детето да напусне територията на страната.

" Децата са били сваляни от самолет в проблеми, по които съм работила ", описа тя за случаи на корист с наставнически права.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР