Независимо от факта, че новините започват с в тези тежки

...
Независимо от факта, че новините започват с в тези тежки
Коментари Харесай

Петър Стоянов на 70 г.: Новините започват с тези тежки времена, но България върви напред

" Независимо от обстоятелството, че новините стартират с " в тези тежки времена ", дръзвам да кажа, че посоката, която зададохме тогава, докара до това, че България върви сполучливо напред, без значение от обстоятелството, че прекалено много хора не съумяха да впишат личните си ориси в този народен напредък, останаха отвън борда даже на междинното благополучие у нас. Работете оттук насетне тази ножица да се свива. "

Така се обърна към днешните ръководещи президентът (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) Петър Стоянов, който през днешния ден навърши 70 години, представен от Българска телеграфна агенция. Той се върна 25 години обратно в словото си на конференцията " Цивилизационният избор на България: 25 година обратно и още толкоз напред (1997 – 2022 – 2047 г.) ". Форумът в резиденция " Бояна " е отдаден на 25-годишнината от встъпването в служба на Стоянов като държавен глава и 25 години от трите знакови събития, които трансформираха в огромна степен най-новата история на България и за които той изигра основна роля.

" Мислех, че на моята възраст и житейски опит съвсем нищо не може да ме развълнува, само че съм същински разчувствуван от това, което се случва през днешния ден ", означи той. Този панел беше скъп, тъй като ни върна 25 години обратно и значимото в него не е моето присъединяване като президент в тези три основни събития, които обърнаха посоката на страната ни, а че това време ни насочва към годините на същинската религия и вяра в новото, по-добро бъдеще на България, посочи Стоянов. Според него, в случай че е имало романтика в прехода, то това са били точно тези години, а трите основни събития са разрешаването на политическата рецесия на 4 февруари 1997 година, когато той върна мандата на Българска социалистическа партия, подаването на молбата за участие в НАТО и съглашението за Валутния ръб.

" Днес за първи път сме в един лагер и с спечелилите, и с победените от последната война - Германия, Австрия, Франция ", акцентира още като позитив Петър Стоянов.

Той се върна и към вчерашния 24 май, минал под знака на " Върви, народе възродени ". Във всяко време има и наслада, и отчаяние - в последна сметка българският народ ще запомни Стоян Михайловски с оптимистичния химн " Върви, народе възродени ", уточни Петър Стоянов.

" Моля се политиците от нашето генерации да бъдат запомнени като хора, мислещи за България, хора, задали вярната посока, която ще се следва оттук насетне. "

" Всички неточности, които сме допускали, въпреки всичко, не разрешиха да загубим достойнството си ", добави той.

Стоянов получи сребърна значка от Соломон Паси. Прочетени бяха приветствия от поета и драматург Стефан Цанев, писателя Георги Господинов, поета Иван Цанев. На форума участваха политици, общественици, културни дейци. Конференцията приключи с неподготвено осъществяване на участниците на " Многая лета ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР