Независимо дали вярвате в тях или не, проклятията са тема

...
Независимо дали вярвате в тях или не, проклятията са тема
Коментари Харесай

20-те най-известни проклятия в историята

Независимо дали вярвате в тях или не, проклятията са тематика на спор от епохи. През цялата история, от Библията до античен Египет и Рим, в разнообразни цивилизации, спортове, фамилии и доста други, те са сеяли безпорядък по повече от един метод. Нека върнем часовника обратно и преразгледаме 20 от най-известните проклятия в историята съгласно vesti.bg.

Проклятието от гробницата на полския крал

В началото на 70-те години на предишния век група археолози отворили гробницата на Казимир IV, прочут още като Кажимеж Анджей Ягелончик, с цел да проучат останките му. Те се изправили пред прогнил дървен ковчег.

Според легендата за царската гробница четирима от откривателите умряли малко след отварянето на гробницата му. Причината за тези смъртни случаи се оказва гъбички. Според откривателите гъбичките са нападнали всичко в близост при отварянето на ковчега.

Проклятието на Типеканое

Проклятието на Типеканое, известно още като Проклятието на Текумсе или Проклятието от нулевата година, е проклинание, което произлязло от противоречие сред американския президент Уилям Хенри Харисън и водачът на коренното население Шони - Текумсе, през 1800 година

По време на войната от 1812 година Тенскватава, братът на Текумсе, прочут като " Пророкът “ на Шоните, сложил съдбовно проклинание върху всички бъдещи американски президенти, определени в години, завършващи на нула.

След гибелта на Харисън на 4 април 1841 година се появил нов модел, прочут като Проклятието на Текумсе.

Смята се, че седем президенти са станали жертва на проклятието: Уилям Харисън, Ейбрахам Линкълн, Джеймс А. Гарфийлд, Уилям Маккинли, Уорън Г. Хардинг, Франклин Рузвелт, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън.

Проклятието на Макбет

Легендата споделя, че първото зрелище на пиесата се е състояло през 1606 година, в която момчето, определено за ролята на лейди Макбет, се разболяло и умряло мигове преди да излезе на сцената. Нямало заместител, затова Шекспир поел самодейността и изиграл ролята.

Ролята на лейди Макбет надалеч не била лесна: съгласно слуховете актрисите, които я играели, били гонени от театрите, тъй като публиката вярвала, че са същински убийци.

Освен това актриса паднала съвсем пет метра от сцената, а през 1926 година артист удушил лейди Макбет на сцената, с цел да покаже качествата си.

Въпреки огромния лист от ужасни събития към пиесата, наподобява тя е обичана на публиката.

Проклятието на Супермен

Проклятието стартира с Джери Сийгъл и Джо Шустър. Те създали първите екшън комикси за Супермен, които се появили в магазините през 1938 година Тандемът освен бил нископлатен за изобретяването на Кларк Кент, само че и кариерата на Шустър по-късно залязла.

Следващата двойка, която потърпевша – Макс и Дейв Флайшър – продуцирала поредица от анимационни филми за Супермен за Paramount Pictures сред 1941 и 1943 година За страдание, те не преуспели и по-късно Макс умрял в беднотия.

Но най-голямата жертва на проклятието може би е Кристофър Рийв - най-емблематичният артист, изиграл във филм Човек от стомана. Той останал неподвижен от врата надолу при случай при езда през 1995 година

Проклятието на Ледения човек

Йоци Леденият човек е най-старата естествена човешка мумия в Европа. Той е открит през 1991 година от немските туристи Хелмут и Ерика Симон.

По време на странна вихрушка Хелмут изгубил живота си. Тогава Дитер Варнеке, ръководителят на планинския избавителен екип, който го намерил, умрял от сърдечен удар.

Археологът Конрад Шпиндлер, който пръв изследвал праисторическия мъртвец, умрял през 2005 година от затруднения от множествена склероза. Тогава Райнер Хен, началник на съдебномедицинския екип, изследващ Йоци, умрял в автомобилна злополука, отивайки на лекцията си за ледения човек.

Сега леденият човек лежи в хладилна стая в музей в Болцано, Италия.

Проклятието на счупеното огледало

За гърците отражението на човек върху повърхността на воден басейн разкривало душата му. Въпреки това римляните са правили огледала от полирани железни повърхности, защото вярвали, че техните богове могат да видят душите им през същите тези повърхности.

Повредата на огледало е най-високото равнище на пренебрежение за римляните. Те считали, че по този начин принуждават боговете да донесат неприятен шанс на всички, които са виновни за подобен необмислен акт.

Проклятието продължава седем години, тъй като съгласно римляните това е времето, належащо на тялото да се обнови.

Прокълнати кукли

Прокълнатите кукли, постоянно наричани обладани кукли, произлизат от античен Египет. Те са ръчно направени или създадени и могат да бъдат под формата на плюшени животни. Те са основани за религиозни и церемониални цели. По-късно мистичните и свръхестествените аргументи също са постоянно срещани.

Древните римляни са употребявали кукли - като вуду кукли - с цел да прокълнат своите цели. За да бъде куклата ефикасна, ръцете и краката ѝ трябвало да бъдат усукани зад стомаха, а тялото прободено пирони. Главата или краката трябвало да са обърнати обратно и куклата да бъде заровена в земята покрай дома на задачата или във вода.

Проклятието Mal de Ojo от Мексико (зло око)

Mal de Ojo от Мексико, или злото око, е проклинание, в което има вяра цяло Мексико. Но това не е лимитирано до района, защото доказателство за това може да бъде проследено до Соломон в Гърция.

Твърди се, че El mal de ojo предизвиква зло на човека само с един взор, което води до неприятен шанс, болест и даже гибел. Освен това сполучливите персони могат да привлекат завистливи хора, което може да се трансформира в проклинание, което би изтрило шанса им.

Твърди се, че децата са по-податливи на проклятието. За да бъде обезвредено, е всекидневно да се търкаля яйце със стайна температура по тялото на детето, до момента в който се кръсти и се моли на глас. 

Проклятието на петък 13-и

Някои считат, че неприятният шанс, обвързван с цифрата 13, произлиза от Библията. Смята се, че Юда, ученикът, който предал Исус, е бил 13-ият поканен да седне по време на Тайната вечеря.

В скандинавската митология Локи, който потопил света в мрак, развалил вечеря на боговете като 13-ия гост.

Други считат, че произходът му датира от петък, 13 октомври 1307 година, когато френският крал Филип оглавил изненадващо нахлуване, в съучастничество с папа Климент V, против рицарите тамплиери.

От позиция на петък, денят е прочут като " Денят на палача “ в Англия, защото на този ден са екзекутирани хората, които са били наказани на гибел.

Страхът от петък 13-ти се дефинира като " параскевидекатриафобия “, където paraskevì значи " петък “, а dekatreis " 13 “.

Но едвам през 19 век петък 13-и станал синоним на неприятен шанс. И към 100 години по-късно, през 1980 година, блокбъстър филм, озаглавен " Петък 13-и ", с присъединяване на палач с хокейна маска на име Джейсън Вурхес, утвърдил наследството на проклятието.

Проклятието на магическия сандък

Смята се, че измисленият сандък е издигнат в Кентъки към 1830 година, покрай дома на семейство Греъм. Според легендата Джеремая Греъм подготвял нещата за първото си дете. Това включвало ръчно резбован сандък, изработен от пленен мъж на име Ремус. Недоволен от сандъка, Джеремая пребил Ремус до гибел.

Други поробени афроамериканци решили да отмъстят за гибелта на Ремус, като поръсили изсушена кръв от сова в чекмеджетата и прокълнали сандъка. Всеки път, когато някой слагал облеклата си в него, настъпвала покруса. Всъщност 18 смъртни случая са свързани със сандъка. През 1976 година Вирджиния Кери Хъдсън Мейн го дарила на Историческото сдружение на Кентъки.

И до ден сегашен в горното чекмедже могат да се намерят няколко пера от сова, с цел да поддържат проклятието латентно.

Проклятието на Туран

Предполагаемият генезис на това проклинание е, че шаман безбожник - роден с шест пръста на едната ръка - е омагьосал унгарската общественост.

Всичко почнало през 1000 година от Н. е., когато тогавашният деспот крал Стефан заповядал на хората си да се извърнат към християнството. Шаманът протестирал и наложил хилядолетно проклинание върху всички унгарци.

Проклятието е причина за доста проблеми. Сред тях са високият % на самоубийства в Унгария; през 2013 година някои от най-високите стойности в Европейския съюз са регистрирани точно там.

Проклятието на семейство Рокфелер

През 1951 година праплеменницата на Джон Д. Рокфелер-старши, Уинифред Рокфелер, протегнала ръка на живота си, като оставила две коли да се врежат в гаража ѝ. Две от децата ѝ били открити в едната. Десет години по-късно лодката на Майкъл Рокфелер, правнукът, се преобърнала и изчезнала безследно, когато той бил на 23 години.

През 1978 година Джон Д. Рокфелер III умира в опустошителна злополука с три коли.

Като първият милиардер в света Джон Д. Рокфелер не бил най-уважаваният човек. Много хора имат вяра, че върху фамилията му е сложено проклинание.

Проклятието на цар Тутанкамон

В началото на 1923 година Хауърд Картър, английски археолог, дружно със своя другар финансист лорд Карнарвън, разкрили гробницата на фараона Тутанкамон. Няколко месеца по-късно Карнарвън умрял от отравяне на кръвта след ухапване от инфектиран комар по бузата.

По новините съобщили, че ще бъде наложено проклинание върху всеки, който се опита да проникне в гробницата на фараона. В гробницата не е намерено проклинание, само че легендата продължава да съществува във времето.

Няколко членове на екипа на Картър, които са посетили гробницата, също са умряли от принуждение или при особени условия.

Проклятието на семейство Кенеди

Най-известното фамилно проклинание може да принадлежи на Кенеди. Ще стартираме с убийството на Джон Ф. Кенеди.

Той е убит на церемониал в Далас през ноември 1963 година Пет години по-късно неговият брат Робърт Ф. Кенеди е убит в Лос Анджелис, до момента в който се бори за президентската номинация на Демократическата партия.

През 1969 година техният по-малък брат Тед Кенеди взе участие във съдбовна автомобилна злополука, която убива спътника му. Петнадесет години по-късно синът на Робърт, Дейвид Кенеди, умира от свръхдоза, а случай на ски през 1997 година убива различен от синовете му - Майкъл Кенеди.

Джон Ф. Кенеди младши загива при самолетна злополука през 1999 година

И най-после, Майкъл Скакел, който е племенник на вдовицата на Робърт, Етел Кенеди, е наказан за ликвидиране през 2002 година

Проклятието, довело до погубването на рода Кенеди

Вазата Басано

Вазата Basano е изваяна през 15 век. Легендата гласи, че италианският фолклорен предмет е подарен като брачен подарък на италианска младоженка в село покрай Неапол.

В брачната си нощ булката е открита на пода мъртва, стискайки вазата си. Вазата била продадена на търг за четири милиона лири. Купувачът, локален фармацевт, умрял три месеца откакто я купил.

Не след дълго вазата е закупена от археолог, който я взел по персонални аргументи. Три месеца по-късно той умрял от незнайна зараза.

Месец по-късно вазата е изхвърлена от прозорец и се счита, че едвам не е блъснала офицер по главата. Полицията се пробвала да даде вазата на няколко музея, само че всички отказали, страхувайки се от проклятието.

Проклятието на диаманта Хоуп

По време на пътешестване до Индия през 1660 година френският търговец на скъпоценни камъни Жан-Батист Таверние купил огромен елмаз. Въпреки това през 20-и век в Съединените щати и Европа се популяризирали клюки, че Таверние е откраднал диаманта от статуята на индуска богиня.

Медиите и бижутерите, които разкрили историята, споделили, че диамантът е анатемосан и носи злощастие на хората, които го имат.

През 1839 година диамантът бил в ръцете на Хенри Филип Хоуп, холандски колекционер. И по този начин се появило името на елмаз - Хоуп. С течение на времето европейски и американски медии настояват, че диамантът носи проклинание.

Днес може да се откри в Смитсоновия институт.

Проклятието на домакина на Супербоул

Проклятието на Супербоул, наричано още Супербоул махмурлук, се употребява за тимовете от Супербоул, които следват присъединяване си в шампионската игра с разочароващо показване през идната година.

Отнася се и за тимовете домакини на Супербоул, които не се състезават на домашния си терен. В някои случаи това може да значи повтарящ се крах за първенците на Супербоул.

Въпреки това Tampa Bay Buccaneers разчупват проклятието, когато са домакини и печелят Супербоул LV.

Проклятието на " Клуб 27 "

Според проклятието на " Клуб 27 "  няколко млади артисти, художници и музиканти са изгубили живота си на 27-годишна възраст. Това се трансформира в нещо голямо след гибелта на Кърт Кобейн през 1994 година

Други рок икони като Джим Морисън, Джанис Джоплин, Браян Джоунс и Джими Хендрикс са умряли на 27 години.

През 2011 година следствията заключват, че 27-годишната Ейми Уайнхаус е умряла от алкохолно отравяне, което провокира повече диалози за проклятието.

Проклятието на Синатра

Легендарният " My Way “ на Франк Синатра може да е откраднал сърцата на мнозина, само че във Филипините коства живота на хората.

През 2007 година 29-годишната караоке певица Роми Балигула е простреляна от охранител, който считал, че Балигула не била в положение да работи. 61-годишният Хосе Босмион-младши също се поддал на проклятието. Той бил намушкан от съседа си Роландо Канесо, който попречил на Босмион да изпее песента.

Някои питейни заведения забранили есента изцяло поради насилието.

Проклятието Madden

Твърди се, че проклятието Madden удряло спортистите, които били лица на кориците на видеоиграта Madden NFL.

Играчите, които били на корицата, в по-голямата си част по-късно не се представяли добре или не успявали да отговорят на упованията през идната година.

Има обаче изключения от проклятието. Четирима играчи – Лари Фицджералд, Калвин Джонсън, Том Брейди и Патрик Махомес – основали изключителни сезони, макар че се появили на корицата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР