Независимо дали сте ученик, студент или офис работник, работата с

...
Независимо дали сте ученик, студент или офис работник, работата с
Коментари Харесай

„Word“ хитринки, които ще облекчат работата ти

Независимо дали сте възпитаник, студент или офис служащ, работата с Word ви е наложителна. Но доста хора не знаят за някои потребни функционалности на текстообработващата стратегия:

1. Може бързо да въведете дата благодарение на клавишната комбинация Shift+Alt+D. Датата ще се появи във формат ДД.ММ.ГГ. Същата интервенция може да се извърши благодарение на комбинацията Shift+Alt+T.

2. Ако към момента не владеете слепия способ за набиране на текст, то Caps Lock-а може да си направи зли смешки с вас. Често се случва инцидентно да сте го натиснали, до момента в който пишете, и в един миг да видите, че изречението ви е с напълно основни букви и ще би трябвало да го пренаписвате. Да, но не е нужно. Маркирайте стремежи текст и натиснете Shift+F3. И текстът към този момент е с дребни букви!

3. Ускоряване на курсора. Обикновено, в случай че местите курсора благодарение на стрелките, той се мести единствено през една писмен знак. За да ускорите неговото напредване, натиснете дружно със стрелката и Ctrl.

4. Маркиране на несъседни елементи от текста – задръжте натиснат Ctrl и маркирайте фрагментите, които желаете.

5. Може да добавите воден знак (watermark) във вашия Word документ за спомагателна отбрана. За задачата отидете на Page Layout  и изберете Watermark. Имате четири общоприети шаблона, както и опцията да създадете собствен.

6. Много потребна е функционалността F4 – тя ви разрешава да дублирате последната команда. Ако натиснете F4 „ Word “ ще повтори последната команда, която сте създали. Това може да бъде въвеждане на текст, последователно премахване на няколко реда, потребление на стилове за другите елементи от текста, както и други.

7. Да се сложи акцентиране в Word  е доста елементарно – просто поставете курсора след буквата, на която би трябвало да е ударението и задръжте клавишната композиция Alt+769. Важно: числата би трябвало да се набират от цифровата клавиатура вдясно.

8. Бързо напредване из документа:

– Ctrl+Alt+Page Down — последваща страница
– Ctrl+Alt+Page Up – предходна страница
– Ctrl+Home — пренасяне на върха на документа
– Ctrl+End — в неговия край

9. За да отбраните своя word документ с ключова дума, отидете на  File, цъкнете на Info и Encrypt with Password. След това самоуверено задайте ключова дума, само че не я забравяйте, тъй като възобновяване му ще е невероятно.

10. Отмяна на последната команда е допустима посредством комбинацията Ctrl+Z.

11. Добавете формула. Освен Excel, и Word разполага с красиви формули, За задачата кликнете на Insert >  Equation >  Insert New Equation.

Дано тези препоръки са ви от изгода. А в този момент ще ви разкрием една забавна загадка на Word:

Наберете в документа Q32NY – сложете размер 48 и изберете шрифта Windings. Видяхте ли какво се появи? Q32NY е номерът на полета на един от самолетите, който на 11 септември 2011 година се разруши в Кулите-близнаци в Ню Йорк.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР