Независимо дали сте любители на летните или зимните спортове, или

...
Независимо дали сте любители на летните или зимните спортове, или
Коментари Харесай

Как да изберем екип за спортуване според сезона

Независимо дали сте фенове на летните или зимните спортове, или пък упражнявате през всеки сезон, има няколко тънкости, за които би трябвало да внимавате, когато подбирате спортните си екипи. Без значение дали става въпрос за професионални или чисто любителски спортни занятие. Трима изявени спортисти показаха своето умело мнение въз основата на персоналния си опит. Първата от тях е най-успешната ни биатлонистка Екатерина Дафовска, олимпийска шампионка от игрите в Нагано през 1998 година Любен Кенанов и Чарли Шарп пък са двамата спечелили от миналогодишния ултра маратон „ Персенк Ултра “. Потърсихме и гледната точка на Васка Бакларова, основен управител на един от българските и европейски водачи в производството на спортно облекло " Виомода ", чиято централа на произвеждане е в Пловдив.

Любен и Чарли бяха най-бързи в последното издание на ултра маратона „ Персенк Ултра “, който се организира всяка година през месец август и дава опция на стотици българи и чужденци да вземат участие в двудневен преход през живописните Родопи.

Кенанов се дефинира като плувец по предопределение, само че бегач по душа. Занимава се с ултра маратони от далечната 2008 година Миналата година стана победител във възрастова групата 60+. Горд е, че взе участие в „ Персенк Ултра “ от самото му основаване през 2013 година.

Опитният спортист е безапелационен, че положителната екипировка е доста значима за представянето. Тя би трябвало да се сортира деликатно по отношение на сезона, само че постоянно следва да има подготвеност и за изключителни обстановки. След пробега на „ Персенк Ултра “ през 2016 година Любен получава хипотермия след измръзване. „ Оттогава постоянно си нося и някоя по-дебела дреха в раницата, за всеки случай “, споделя маратонецът. Той залага на новите изкуствени материи, избира полиестер през лятото и микрофибър през зимата.

Васка Бакларова се съгласява с Любен като прибавя, че измежду най-популярните за този сезон материи са полипропилен, полиестер и спандекс. Тя споделя, че при професионалните спортисти постоянно съществува алтернативата дали да изберат естествени материи (памук и вълна), или изкуствени.

Чарли Шарп, един от най-хубавите бегачи и треньори в Обединеното кралство, който се подвизава и у нас, няма съмнение в това отношение. Според него естествените материи не са задоволително функционални. „ Памукът задържа влага и изсъхва постепенно, а това основава дискомфорт за тялото ми “, споделя Чарли. Затова залага на новите материи, от които е доста удовлетворен.

Доста извънредно, той залага на къси клинове, даже и да вали сняг. Иначе е безапелационен, че тайната на положителния състезател се крие в мотивацията и непрекъснатите провокации за тялото. „ Трябва да бъдеш пореден както в бягането, по този начин и в тренирането на силата и подвижността. Трябва да имаш добър проект за тренировки, само че е значимо да провокираме телата си “, прибавя той.

Екатерина Дафовска прибавя, че функционалността на плата е от най-голямо значение за биатлонистите. „ Най-важното е материята да бъде комфортна, да разрешава спокойното придвижване на тялото. От изключителна значимост е и платът, който би трябвало да бъде разтеглив и дишащ “. И прибавя, че за биатлона е доста значимо екипите да бъдат безшевни, с цел да не пречат на състезателите.

Васка Бакларова споделя, че при останалите спортове е без значение дали екипите са зашити или лепени. Това е по-скоро персонален избор на клиента и дали желае да бъде по-разпознаваем и дае в крайник с стилните трендове. „ От позиция на функционалност сред елементарните спортни екипи и тези, които са изцяло лепени, можем да кажем, че няма огромна разлика, както и при носене, тъй като не се усеща нито един тегел, който да нервира кожата “, прибавя тя.

Бакларова е безапелационна, че с цел да бъдат функционални спортните екипи, би трябвало да се заложи на изкуствени материи като полипропилен, спандекс, полиестер и микрофибърните платове, защото са бързо съхнещи, резервират топлината на тялото и подкрепят неговото дишане. „ Това са и главните материи, които се употребяват при направата на дрехи за ултра маратони и екипи за тичане, както и при тези на националите по биатлон, а и освен “, прибавя тя.

Разбира се, има голямо значение дали се избира състезателен екип за зимен или летен спорт. Основната разлика е че през лятото материите би трябвало да бъдат задоволително леки и дишащи, с цел да не изпотяват тялото. Докато през зимата е значимо облеклото би трябвало да резервира топлината на тялото и колкото и фино да бъде, бегачите да се усещат удобно и комфортно, даже и при минусови температури.

Полиестерните са подобаващи за летни спортове. Имат ниска всмукване на влага при изпотяване на тялото, бързо съхнене на плата, което е изключително значимо за спортуващите.

Микрофибърните са зимни материи. Те са построени от фини нишки. Външната част на плата е гладка, а вътрешната – по-мека.

Важно е да се знае, че материите, които се лепят, са изкуствените материи, до момента в който естествените никога не подлежат на сходна обработка.

Разбира се, с изключение на функционални, спортните екипи би трябвало и да са красиви, нали? И в спорта има трендове. Въпреки че общоприетите цветове са черно и бяло, се следи, че за летните занимания хората избират по-светли облекла, а през зимата – по-тъмни. Освен това, този сезон дамите залагат основно на по-наситените и ярки цветове като розово, тюркоазено синьо и неоново жълто и зелено, до момента в който господата пък избират мрачно оранжево и синьо, само че при тях също се вижда завръщащата се неонова наклонност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР